Σελίδες

Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Οι " Αιγινήτες" ζούν ακόμα στην εξορία ..

Οι Αμερικανοί  του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης επιστρέφουν ( σύμφωνα με το παρακάτω  δημοσίευμα του  in.gr)  Αιγυπτιακές Αρχαιότητες  , έστω και σε πολύ μικρή κλίμακα . Αυτό είναι ενα δείγμα ότι τα μεγάλα Μουσεία του  κόσμου αντιλαμβάνονται (ίσως)  ότι η οικειοποίηση  του πολιτιστικού πλούτου άλλων χωρών δεν είναι ούτε ηθική ούτε νόμιμη εφόσον ούτε η κλοπή , ούτε η παράνομη κατοχή και εξαγωγή ,ούτε η αποδοχή κλοπιμαίων είναι ηθική και νόμιμη .
  Το ερώτημα για  την Αίγινα είναι : Πότε ο Δήμος της Αίγινας θα προβάλλει επίσημα και αιτιολογημένα  στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου - Γερμανία το αίτημα να επιστραφούν τα γλυπτά των αετωμάτων της Αφαίας ( γνωστά ώς Αιγινήτες )  η απομάκρυνση των οποίων από τον τόπο δημιουργίας τους είναι αποτέλεσμα  διαπλοκής , διαφθοράς , κλοπής , συναλλαγής  και αποδοχής κλοπιμαίων . 

αναδημοσίευση από in.gr
Το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης δέχθηκε να επιστρέψει στην Αίγυπτο 19 θραύσματα, που προέρχονται από τον τάφο του φαραώ Τουταγχαμών κοντά στο Λούξορ, ανακοίνωσε την Τετάρτη το αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο Αρχαιοτήτων (CSA).
«Χάρη στη γενναιοδωρία και το αίσθημα δεοντολογίας του Μητροπολιτκού Μουσείου, αυτά τα 19 αντικείμενα του τάφου του Τουταγχαμών θα ενωθούν με τους άλλους θησαυρούς του νεαρού φαραώ» δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Ζάχι Χαουάς.
Τέσσερα από τα αντικείμενα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν «σημαντικότερο ιστορικό ενδιαφέρον», ιδιαίτερα ένα μικρό σκυλί από ορείχαλκο και ένα στοιχείο περιδέραιου που αναπαριστά μια σφίγγα.
Τα αντικείμενα θα εξακολουθήσουν να εκτίθενται στις ΗΠΑ ως τα μέσα του 2011, οπότε θα αποσταλούν στην Αίγυπτο.
 Ο τάφος του Τουταγχαμών, φαραώ της 18ης δυναστείας που πιστεύεται πως πέθανε σε ηλικία 18 ετών αφού βασίλευσε δέκα χρόνια, ανακαλύφθηκε το 1922 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Κάρτερ. Μολονότι την εποχή εκείνη είχε αποφασιστεί ότι ο θησαυρός που βρέθηκε στον τάφο θα παρέμενε στην Αίγυπτο, μικρά κομμάτια βγήκαν από τη χώρα.
 Η Αίγυπτος κάνει εντατικές προσπάθειες, για να επιτύχει την επιστροφή των αναρίθμητων αρχαιοτήτων της που έχουν διασπαρεί σε όλο τον κόσμο, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι μεγάλο μέρος τους βγήκε παράνομα από τη χώρα.
Πηγή: in.gr, Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό, 10/11/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου