Νά λοιπόν και κάτι που δεν το γνωρίζαμε λίγο καιρό πρίν και ήταν μιά ευχάριστη έκπληξη όχι μόνο να το ανακαλύψουμε αλλά και να έχουμε την ευκαιρία να βρεθούμε για λίγο με τούς φοιτητές του τμήματος διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στο Πανεπιστήμιο της Σανγκάης στην Κίνα.
Φαίνεται ότι παρότι καταφέραμε " ολοι μαζί " εμείς οι " ανάξιοι απόγονοι ενδόξων προγόνων " να ρίξουμε τό όνομα της χώρας μας κυριολεκτικά στη λάσπη και στη χλεύη της παγκόσμιας κοινότητας ,υπάρχουν ακόμα αυτοί που μας αγαπούν και μας θαυμάζουν για αυτό που κάποτε είμαστε .
Με ενα μεγάλο χαμόγελο και πολλές "καλημέρες " μας υποδέχθηκαν οι φοιτητές του Ελληνικού τμήματος του Πανεπστημίου και μας οδήγησαν στην αίθουσα των Ελληνικών . Η Ελληνική σημαία δίπλα στην Κινέζικη , στον πίνακα ενα " καλωσήλθατε " γραμμένο με κιμωλία , στούς τοίχους φωτογραφίες από Ελληνικά νησιά και αρχαιολογικούς τόπους, και στα μάτια των νεαρών φοιτητών μιά φωτεινή Ελλάδα.
Με λένε Αφροδίτη , έχω τελειώσει το τμήμα των Ελληνικών και τώρα κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω στο έργο του Παπαδιαμάντη , με λένε Ιουλία , με λένε Φωτεινή και έχω μελετήσει το έργο του Καζαντζάκη , με λένε Κλειώ , με λένε Αρετή , με λένε Ζωή , με λένε Πέτρο , δεν μιλάω καλά τα Ελληνικά , ξεκίνησα εφέτος , έχουμε όλοι Ελληνικά ονόματα , αγαπάμε την Ελλάδα , θέλουμε να γνωρίσουμε την Ελλάδα από κοντά ,να δούμε τα μνημεία , να ταξιδέψουμε στα νησιά ... καλωσήλθατε στην Κίνα.Μιλάμε για τον Καζαντζάκη και και την Αίγινα , τούς δίνουμε φωτογραφίες από το νησί , πληροφοριακά έντυπα και μιά μεγάλη φωτογραφία του Ναού της Αφαίας για να στολίσει τον τοίχο της τάξης τους μέχρι να έχουμε την ευκαιρία και τη χαρά να τούς ξεναγήσουμε στην Αίγινα.
Μου έρχεται στο νού αυτό που είπε ο Ισοκράτης μιλώντας για την Αθήνα και για όλη την Ελλάδα "
" .... και το
των Ελλήνων όνομα πεποίηκε μηκέτι του γένους, αλλά της
διανοίας δοκείν είναι, και μάλλον Έλληνας καλείσθαι τους της
παιδεύσεως της ημετέρας, ή τους της κοινής φύσεως
μετέχοντας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου