Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

Εκδηλώσεις για την επέτειο ανάληψης καθηκόντων από τον Ι. Καποδίστρια στο .... Ναύπλιο ;

Οπως όλοι γνωρίζουμε ο Ιωάννης Καποδίστριας έφτασε στην Αίγινα στίς 26 Ιανουαρίου 1828 με τη συνοδεία των πολεμικών πλοίων των τριών προστάτιδων Δυνάμεων Ρωσίας, Αγγλίας, Γαλλίας , ορκίστηκε  μετά από λίγες μέρες στον Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντα του . Επίσης ορκίστηκαν τα μέλη της πρώτης Βουλής του Πανελληνίου ,που συνεδρίαζε αρχικά στον Ναό της Μητρόπολης και ξεκίνησαν αμέσεως τις εργασίες τους . Απλό συμπέρασμα  1. Ο Καποδίστριας ορκίστηκε και ανέλαβε τα καθήκοντα του στην Αίγινα
2  Η πρώτη Βουλή ορκίστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες στης στήν Αίγινα 

Για δύο χρόνια Ιαν 1828 - Οκτ 1829 ) ο Καποδίστριας ευρισκόμενος πάντα στην Αίγινα  οργάνωσε το νεότερο Ελληνικό κράτος και τις υποδομές του σε όλους τους τομείς.  Αυτά λένε τα επίσημα ιστορικά στοιχεία . Αυτά γνωρίζουν οι σοβαροί ιστορικοι .
  Τώρα γιατί το αναφέρουμε ...
. Επειδή τα ιστορικά στοιχεία  πέφτουν πολύ συχνά θύματα της ελλειπούς μνήμης , η ( και αυτό είναι το χειρότερο ) της επιδίωξης κάποιων να παρουσιάζουν την ιστορία όπως αυτοί θέλουν , βασιζόμενοι στο απλό γεγονός ότι λίγοι θα ασχοληθούν για την πραγματικότητα ή θα αντιδράσουν  .  Το ζητούμενο είναι εμείς τι κάνουμε , τι αντίδραση έχει η θα έχει  επιτέλους ο επίσημος Δήμος Αίγινας , οι Αιγινήτες , οι Σύλλογοι και φορείς  και τέλος  οι εκπρόσωποι των Αιγινητών στο Ελληνικό Κοινοβούλιο  . Τέλος τι αξία έχει η καθιέρωση της 26ης Ιανουαρίου  ώς επίσημη εορτή τοπικής σημασίας με προεδρικό διάταγμα .
Παραθέτουμε παρακάτω την είδηση  όπως προκύπτει από Δελτίο τύπου του Κέντρου Ευρωπαικών Μελετών και Σπουδών Ι. Καποδίστριας και σημειώνουμε  κάποια σημεία .  Τα συμπεράσματα δικά σας
----------------------------------------------------------------
Δελτίο Τύπου Τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του κόμη Ιωάννη Καποδίστρια (1776-1831) εξαίρετου  Ρώσου διπλωμάτη και πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας

 29-30 Οκτωβρίου 2013 Ναύπλιο / Αθήνα

Το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών & Σπουδών «Ιωάννης Καποδίστριας» (Ελλάδα), το

“Διαπεριφερειακό Κοινωνικό Ίδρυμα Κέντρο Εθνικής Δόξας” (Ρωσία) και το “Ίδρυμα



Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου” (Ρωσία), οργανώνουν τιμητικές εκδηλώσεις,

με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 185 χρόνων από την ανάληψη των καθηκόντων του Ι.

Καποδίστρια ως πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας.


Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν εκπρόσωποι δημόσιων, ιδιωτικών φορέων και κοινωνικών οργανισμών από την Ελλάδα και τη Ρωσία, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εκπρόσωποι της Ελληνικής και της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Η πρωτοβουλία της οργάνωσης των τιμητικών εκδηλώσεων αποσκοπεί στην διατήρηση στην ιστορική μνήμη της ρωσικής και της ελληνικής κοινωνίας, του ρόλου του Ιωάννη  Καποδίστρια στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα και της προσωπικής του συμβολής στην  αποκατάσταση της ελληνικής πολιτείας, στη στερέωση του κύρους και της επιρροής της  Ρωσίας και της Ελλάδας στην Ευρώπη και των σχέσεων της Ρωσίας με τους βαλκανικούς  λαούς.

Η έναρξη του προγράμματος των τιμητικών εκδηλώσεων θα γίνει στις 29 Οκτωβρίου 2013 στο Ναύπλιο ώρα 17.00 όπου θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση στον ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα  και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ι. Καποδίστρια από τους  συμμετέχοντες φορείς, το Δήμο Ναυπλιέων και αγημάτων του Ρωσικού στόλου της Μαύρης  θάλασσας και των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο  “Βουλευτικό”, πρώτη Βουλή των Ελλήνων, με επίσημο πρόγραμμα αφιερωμένο στη μνήμη  του Ι. Καποδίστρια.

Στις 30 Οκτωβρίου 2013 ώρα 09.00, στο Ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, στην  αίθουσα συνεδριάσεων «Horizon» θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Οργανωτικής  επιτροπής σχετικά με τις τιμητικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Ι. Καποδίστρια. Στη συνέχεια  ώρα 10.00. – 14.00 θα ακολουθήσει ημερίδα με θέμα: «Ιωάννης Καποδίστριας και οι  σύγχρονες Ελληνορωσικές σχέσεις» στην αίθουσα «Μακεδονία » με έλληνες και ρώσους  ομιλητές.

Την ημερίδα θα χαιρετίσουν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κος Σεργέϊ Λαβρόφ, ο  Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών κος Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κος Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο  Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Εθνικής Δόξας και του Ιδρύματος Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου, Πρόεδρος - Ιδρυτής του Παγκοσμίου Κοινωνικού Φόρουμ
 “Διάλογος των Πολιτισμών” και Πρόεδρος ΑΜΕ “Ρωσικοί σιδηρόδρομοι” κος Βλαντίμιρ  Γιακούνιν.

Στον προθάλαμο της αίθουσας «Μακεδονία» θα εκτεθούν αρχεία από το Υπουργείο  Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας και από το Ινστιτούτο Ρωσικής λογοτεχνίας της  Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών (Πούσκινσκι Ντόμ), που αφορούν τον Ι. Καποδίστρια.

Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ παρακαλούνται να βρίσκονται στο ξενοδοχείο Divani Caravel το αργότερο μέχρι τις 09.30.

Η ημερίδα θα ξεκινήσει ώρα 10.00 ακριβώς με τους χαιρετισμούς των επισήμων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: