Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Ανοικτή επιστολή Συλλόγων Αίγινας πρός τον Δήμαρχο

Προς τον Δήμαρχο Αίγινας
21 Αυγούστου 2013
Κύριε Δήμαρχε,
Σήμερα, η Πανσέληνος του Αυγούστου φωτίζει τις ομορφιές της Αίγινας και μαζί με αυτές, τους απέραντους σωρούς από σκουπίδια που αυτό το καλοκαίρι συντροφεύουν το νησί. Η Δημοτική Αρχή δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το οξυμένο αυτό πρόβλημα.
Η κρίση και η μειωμένη χρηματοδότηση δεν αποτελούν δικαιολογία ούτε για τη Δημοτική Αρχή ούτε για τους πολίτες.
- Όσο αφορά τη Δημοτική Αρχή θα πρέπει να εντοπιστούν τα εμπόδια για την λειτουργική συγκομιδή.
- Όσο αφορά τους πολίτες θα πρέπει να σταθούμε στην έλλειψη ενημέρωσης- ευαισθητοποίησής τους.
Σε όλες τις πολιτισμένες κοινωνίες η λύση στο πρόβλημα των απορριμμάτων ξεκινά από τη μείωση και τη διαλογή τους στην πηγή.
Σε πολλές προηγμένες κοινότητες η διαχείριση των σκουπιδιών έχει πάψει από καιρό να είναι πηγή δαπάνης και έχει μετατραπεί σε πηγή εσόδων για το κοινωνικό σύνολο.

Συνάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αίγινας με τον Υπουργό Υγείας


Αίγινα 23/08/2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Συνάντηση  της Διοίκησης του Νοσοκομείου Αίγινας με τον Υπουργό Υγείας



Συνάντηση είχε σήμερα το πρωῒ με τον Υπουργό Υγείας  κ. Άδωνη Γεωργιάδη η Διοίκηση του Νοσοκομείου Αιγίνης «Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ».    Ο Γενικός επόπτης του Νοσοκομείου σεβ. Μητροπολίτης κ. Εφραίμ συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Ιδρύματος, εξέθεσαν στο κ. Υπουργό τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου και τις δυσκολίες που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια από τις οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων.
Ενημέρωσαν τον υπουργό για τις προσπάθειες που κάνει η νέα διοίκηση για την εξυγίανση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και για τις δυνατότητες του Νοσοκομείου να προσφέρει ακόμη περισσότερες ιατρικές υπηρεσίες σε πρωτοβάθμιο επίπεδο  στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού.
Ο Υπουργός Υγείας  άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή την διοίκηση του Νοσοκομείου  και   δεσμεύτηκε πως θα ασχοληθεί εκείνος προσωπικά για την επίλυση των θεμάτων και την τακτοποίηση των παλαιών οφειλών.

Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το " ΝΕΡΑΙΔΑ" γυρίζει στα παλιά του λιμάνια ....

Το «Νεράιδα» που όλοι οι λιγότερο νέοι Αιγινήτες  θυμούνται  και έχουν ταξιδέψει τόσες και τόσες φορές μαζί του για τον Πειραιά ή στα άλλα νησιά του αργοσαρωνικού  ( ΝΑΙ , τότε υπήρχε και αυτή η δυνατότητα )  επιστρέφει στα λιμάνια που γνώρισε ώς πλωτό Μουσείο αυτή τη φορά 
.Το ΝΕΡΑΙΔΑ κατασκευάστηκε το 1939 και  1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση και δρομολογήθηκε στον Αργοσαρωνικό, όπου ταξίδεψε για περίπου 25 χρόνια.
Η οικογένεια του γνωστού εφοπλιστή  δεν θέλησαν ποτέ  μετά τη λήξη της ενεργούς υπηρεσίας του πλοίου να το στείλει  για διάλυση  και το κράτησε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για  30 περίπου   χρόνια.   Το 2007  αποφασίστηκε η μετατροπή του πλοίου σε «πλωτό μουσείο» και ακολούθησε μεταφορά του  στο Sibenik της Κροατίας, όπου έγινε η μετασκευή και μετατροπή του ..
Οι εργασίες  διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και στις 29 Απριλίου του 2010 το πλοίο επέστρεψε στην Ελευσίνα.
Ηδη το  ΝΕΡΑΙΔΑ  προετοιμαζεται για το ταξίδι του στα νησιά του αργοσαρωνικού με τη νέα του ιδιότητα . Στην Αίγινα υπολογίζεται να βρίσκεται από 26 εως και 29 Σεπτεμβρίου  και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό ενώ θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις για τα Σχολεία

Μια αγκαλιά για τον Παντελή - Μουσική εκδήλωση στην Πέρδικα

Μουσική εκδήλωση με την νεαρή ταλαντούχο πιανίστα Ελένη Μαλτέζου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Αυγούστου 2013  στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Πέρδικας  , Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση ήταν του  Σπύρου Μαλτέζου και του Βαγγέλη Μπαρμπέρη  με σκοπό  την ενίσχυση της προσπάθειας του νεαρού Παντελή και των συγγενών του στην αποκατάσταση της υγείας του . Οι κάτοικοι της Αίγινας αλλά  και οι επισκέπτες του νησιού ανταποκρίθηκαν και απόλαυσαν ενα δίωρο μουσικό πρόγραμμα με γνωστές μελωδίες των πιό γνωστών Ελλήνων Μουσικών που ερμήνευσε η Ελένη Μαλτέζου.   Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές .

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ο Βάρναλης κι οι άλλοι λογοτέχνες στην Αίγινα πριν από 90 χρόνια

 ΠΗΓΗ .http://sarantakos.wordpress.com
Πριν από τριάμισι χρόνια είχα ανεβάσει, εκτός εποχής, φλεβαριάτικα, ένα άρθρο με αποσπάσματα απ’ όσα έχει γράψει στα “Φιλολογικά απομνημονεύματά” του ο Κώστας Βάρναλης για την αγαπημένη του Αίγινα, όπου πέρασε ευτυχισμένα και δημιουργικά χρόνια. Όλο το κείμενο βρίσκεται στον παλιό μου ιστότοπο. Τώρα, που ο καιρός είναι πιο ταιριαστός, και που βρίσκομαι (αν και όχι για πολύ ακόμα) στην Αίγινα, ανεβάζω κάποια άλλα αποσπάσματ
α, με αναφορά και στους άλλους λογοτέχνες που έζησαν και δημιούργησαν στην Αίγινα στον μεσοπόλεμο, όταν η φτήνια της διαβίωσης τράβηξε εκεί τους νέους διανοούμενους -κάτι που έγινε και στο Παρίσι περίπου την ίδια εποχή ή που γίνεται στο Βερολίνο σήμερα. Στα κοσμικά και πανάκριβα μέρη, οι διανοούμενοι δεν πηγαίνουν για να δημιουργήσουν αλλά για να κολακέψουν πλούσιους.
Να επισημάνουμε ότι το κείμενο αναφέρεται μεν στα 1921-24, αλλά γράφεται αρκετά αργότερα, το 1934-35 (δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημ. Ανεξάρτητος, και εκδόθηκε σε βιβλίο το 1980, απ’ όπου και είναι παρμένα τα αποσπάσματα).
Ο ΒΑΡΝΑΛΗΣ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΝΑ
Μάρτης-Μάης, τρεις μήνες μαθήματα κι εξετάσεις. Και με τον Ιούνιο μπήκαμε στις θερινές διακοπές. Άρχισα να ζητώ ένα μικρό νησί, ένα ψαρομέρι με την ήσυχη θάλασσά του ν’ απομονωθώ

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Η δημιουργία του Δήμου Αιγινητών το 1835 και οι πρώτες εκλογές

 του ιστορικού-ερευνητή κ. Ελευθέριου Σκιαδά            
"Στις 8 και 20 Απριλίου (παλιό και νέο ημερολόγιο) του 1835 υπογράφεται επιτέλους το Β.Δ. για το σχηματισμό των δήμων στους οποίους περιλαμβάνεται και ο δήμος Αιγίνης Το διάταγμα όμως αυτό συνοδευόταν και από πολύτιμα στοιχεία που  έφτιαξε  η στατιστική υπηρεσία την οποία δημιούργησαν οι Βαυαροί. Ήταν τα στοιχεία που έδιναν την ταυτότητα κάθε τόπου.
Σχηματίζεται λοιπόν με αυτό το διάταγμα ένας δήμος ο οποίος κατατάσσεται στην β΄ τάξη με 2.777 κατοίκους και 1354 οικογένειες και προσδιόριζαν ότι ο κάτοικος πρέπει να ονομάζεται Αιγινίτης. Τίποτα δεν άφηναν στην τύχη τους εκείνη την εποχή. Έδρα του δήμου ήταν η Αίγινα με 204 οικογένειες και συνολικά 806 κατοίκους. Οι οικισμοί που αποτελούσαν τον δήμο Αιγίνης ήταν ο Ασώματος, οι γνωστοί μας Αγιοι Ασώματοι, με 64 οικογένειες και 280 κατοίκους, η Χαλασμένη ή τα Χαλασμένα με 125 οικογένειες και 520 κατοίκους, ο Άγιος Ιωάννης Βαθέος ή Βαθύς με 44 οικογένειες και 170 κατοίκους, ο Μεσαγρός, Μισαγρός ή Μουγράς με 67 οικογένειες και 293 κατοίκους, η Πέρδικα με 55 οικογένειες και 248 κατοίκους η Παχειά ή Παχειαράχη με 43 οικογένειες και 181 κατοίκους, ο Ανίκεος ή Ανικέως με 23