Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Το " ΝΕΡΑΙΔΑ" γυρίζει στα παλιά του λιμάνια ....

Το «Νεράιδα» που όλοι οι λιγότερο νέοι Αιγινήτες  θυμούνται  και έχουν ταξιδέψει τόσες και τόσες φορές μαζί του για τον Πειραιά ή στα άλλα νησιά του αργοσαρωνικού  ( ΝΑΙ , τότε υπήρχε και αυτή η δυνατότητα )  επιστρέφει στα λιμάνια που γνώρισε ώς πλωτό Μουσείο αυτή τη φορά 
.Το ΝΕΡΑΙΔΑ κατασκευάστηκε το 1939 και  1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση και δρομολογήθηκε στον Αργοσαρωνικό, όπου ταξίδεψε για περίπου 25 χρόνια.
Η οικογένεια του γνωστού εφοπλιστή  δεν θέλησαν ποτέ  μετά τη λήξη της ενεργούς υπηρεσίας του πλοίου να το στείλει  για διάλυση  και το κράτησε παροπλισμένο στην Ελευσίνα για  30 περίπου   χρόνια.   Το 2007  αποφασίστηκε η μετατροπή του πλοίου σε «πλωτό μουσείο» και ακολούθησε μεταφορά του  στο Sibenik της Κροατίας, όπου έγινε η μετασκευή και μετατροπή του ..
Οι εργασίες  διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και στις 29 Απριλίου του 2010 το πλοίο επέστρεψε στην Ελευσίνα.
Ηδη το  ΝΕΡΑΙΔΑ  προετοιμαζεται για το ταξίδι του στα νησιά του αργοσαρωνικού με τη νέα του ιδιότητα . Στην Αίγινα υπολογίζεται να βρίσκεται από 26 εως και 29 Σεπτεμβρίου  και θα είναι επισκέψιμο από το κοινό ενώ θα γίνουν ειδικές ξεναγήσεις για τα Σχολεία








Όπως αναφέρεται στη νομοθετική ρύθμιση το πλοίο θα περιέλθει στο νεοσύστατο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, του οποίου το ΔΣ θα ορίζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με αγορά (σ.σ. ;) ή δωρεά και αφού νηολογηθεί με το ίδιο όνομα και υψώσει την ελληνική σημαία θα χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς του Μουσείου, που ορίζονται ως εξής:

1.
Στην ανάδειξη της ιστορίας του πλοίου «Νεράιδα».
2. Στην συγκέντρωση, διαφύλαξη και συντήρηση κειμηλίων αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος για την ακτοπλοϊκή και ποντοπόρο ναυτιλία και τη ναυτιλιακή και γενικότερη ιστορία του Ιωάννη Σ. Λάτση.
3. Στην έκθεση σε μόνιμη βάση των κειμηλίων και αντικειμένων ιστορικού ενδιαφέροντος στο πλωτό Μουσείου και στην οργάνωση περιοδικών εκθέσεων και στην παρουσίαση των εκθέσεων σε λιμάνια της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
4. Στην χρηματοδότηση και διοργάνωση στους χώρους του Μουσείου ή και αλλού διαλέξεων, ξεναγήσεων, οργανωμένων επισκέψεων μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών, προβολών, συνεδρίων, ταξιδιών κ.α.

Το Μουσείου, που θα χρηματοδοτείται, κυρίως, «με δωρεές και εν γένει παροχές» από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, με έδρα στο Λιχτενστάϊν,  θα διοικείται από 5μελές ή 7μελες Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο θα ορίζεται από το Ίδρυμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: