Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Οι κλιματολογικές αλλαγές σημαίνουν πλέον SOS

Θέμα: Οι κλιματολογικές αλλαγές σημαίνουν πλέον SOS.- Σίγουρα εδώ και καιρό οι κλιματικές αλλαγές εκπέμπουν ένα ηχηρό SOS. Οι βροχοπτώσεις έχουν μειωθεί κατά 30% από τα μέσα της δεκαετίας του '70. Ο Ιανουάριος του 2007 ήταν ο θερμότερος εδώ και μισό αιώνα ενώ ο τελευταίος Ιούνιος ήταν ο θερμότερος Ιούνιος που έχει καταγραφεί, λένε οι επιστήμονες. Τα τελευταία 100 χρόνια καταστρέψαμε το 80% των δασών που υπήρχαν στον πλανήτη. Όσον φορά στις θάλασσες, αυτές συνεχώς υποβαθμίζονται από την υπεραλίευση και την μόλυνση. Μόλυνση η οποία προέρχεται από διάφορες δραστηριότητες όπως η βιομηχανία, η γεωργία, οι μεταφορές, τα αστικά λύματα και τα ναυτικά ατυχήματα κ.α. Μόνο στη Μεσόγειο τα τελευταία 10 χρόνια από ναυτικά ατυχήματα διαχύθηκαν 55.000 τόνοι πετρελαίου.Όσον αφορά την υπεραλίευση, οι νέες τεχνολογίες και τα νέα αλιευτικά εργαλεία έχουν κάνουν αποτελεσματικότερη την αλιεία. Στη Μεσόγειο οι μελέτες δείχνουν ότι το 85% των ψαριών που αλιεύονται, δεν προλαβαίνει η θάλασσα να τα αναπληρώσει.Η αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών δεν μπορεί να γίνει σε εθνικό επίπεδο αλλά χρειάζεται παγκόσμια προσπάθεια. Αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς πρέπει να εφησυχάσουμε. Η Ελλάδα για να αντιμετωπίσει τις κλιματικές αλλαγές, πρέπει να εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο του Κιότο, να αυξήσει τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και τις επενδύσεις σε μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και να περιλαμβάνει μέτρα κλιματικής αλλαγής σε κάθε πτυχή του προβλήματος. Επαναλαμβάνω όμως, η κλιματική αλλαγή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και χρειάζεται ανάλογη αντιμετώπιση. - Όπως γνωρίζεται η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη. Στη περίπτωση των κλιματικών αλλαγών είναι λίγο αργά να μιλάμε για πρόληψη καθώς βιώνουμε ήδη τις επιπτώσεις τους. Έτσι έχουμε εκτεταμένες ξηρασίες, απότομες βροχοπτώσεις, ανεξέλεγκτες πυρκαγιές αλλά και καταστροφικές πλημμύρες. Πάντα υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά λόγω των κλιματικών αλλαγών η ένταση και η διάρκεια τους είναι μεγαλύτερη. Αυτό που χρειάζεται για να μην βρεθούμε σε δύσκολη θέση, είναι να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα ώστε να προσαρμοστούμε στις κλιματικές αλλαγές και να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις.
Πρέπει δηλαδή να γίνουν οι κατάλληλες μελέτες, να επισημανθούν τα τρωτά σημεία της κάθε περιοχής κι έπειτα να δράσουμε ανάλογα. Βέβαια σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση και να μην μείνουν οι μελέτες στα συρτάρια.- Στη χώρα μας, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Εθνικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, το 35% των ελληνικών εδαφών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ερημοποίησης, άλλο τόσο αντιμετωπίζουν μέτριο κίνδυνο ενώ 16% χαμηλό. Στις περιοχές "υψηλού κινδύνου" συγκαταλέγονται τμήμα της Θεσσαλίας, η Ανατολική Στερεά Ελλάδα, η Ανατολική Πελοπόννησος, η Νότιο-ανατολική Κρήτη αλλά και τα νησιά του Αιγαίου που απειλούνται από την αιολική διάβρωση των εδαφών, δηλαδή τους ισχυρούς ανέμους. Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος, το χώμα που δημιουργήθηκε τα τελευταία εκατομμύρια χρόνια από διάφορες γεωλογικές διεργασίες, να παρασυρθεί σταδιακά από τον αέρα της επόμενες δεκαετίες και να απογυμνωθούν εντελώς αυτές οι περιοχές.Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να αναφέρω μια ρήση που είχα ακούσει κάποτε και έλεγε ότι το περιβάλλον δεν είναι δικό μας, το δανειστήκαμε από τους πατεράδες μας για να το παραδώσουμε αναλλοίωτο στα παιδιά μας.
** Stathis Mpones sent a message to the members of Prasini Energeia - Πρασινη Ενεργεια.---------------------- Για την αντιγραφή Γρηγόρης θ. Μαλτέζος http://eco-aegina.blogspot.com/skypename: greg.maltezos

Δεν υπάρχουν σχόλια: