Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Εντονες διαμαρτυρίες για την παρατεταμένη απεργία.

θάλασσα βλέπω , πλοία δεν βλέπω...
Εστω και αργά ξεκίνησαν οι πρώτες αντιδράσεις από την Διοίκηση του Δήμου και από Επαγγελματικούς Φορείς του νησιού για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το θέμα του αποκλεισμού ενός ολόκληρου νησιού με το " έτσι θέλω" από μία ομάδα εργαζομένων που διεκδικούν τα ( θεμιτά κατά τα άλλα ) δικαιώματά τους ποντάροντας όμως στην οικονομική καταστροφή των επαγγελματιών του νησιού την ταλαιπωρία των κατοίκων και τον απαράδεκτο αποκλεισμό  απο το κέντρο . Ούτε στην κατοχή οι Γερμανοί δεν είχαν αποκλείσει την  επικοινωνία της Αίγινας με τον Πειραιά για τόσες μέρες.
Ηδη σήμερα ο Δήμος έστειλε στα ΜΜΕ Δελτίο Τύπου με το οποίο ενημερώνει για την αποστολή εγγράφου διαμαρτυρίας το οποίο ( και αυτό είναι σημαντικό)  συνυπογράφουν  ο νύν Δήμαρχος Παναγιώτης Κουκούλης αλλά και ο εκλεγμένος μετά τις τελευταίες εκλογές Δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης  ενώ επίσης  η Επαγγελματική ΄Ενωση Αίγινας καθώς και  ο  Βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης προέβησαν σε σχετικές ενέργειες .
Ακολουθούν τα  Δελτία Τύπου

 --------------------------
ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την παρατεταμένη απεργία των
πλοίων, απεστάλη σήμερα έγγραφο από το Δήμο Αίγινας προς τον Υπουργό
Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κ. Γιάννη Διαμαντίδη και τον Πρόεδρο
και τα μέλη του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το έγγραφο, που κοινοποιείται επίσης στους βουλευτές της Α’ Πειραιά, υπογράφεται
από το Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Ι. Κουκούλη και από τον εκλεγμένο Δήμαρχο κ.
Θεοδόσιο Γ. Σακκιώτη, και αναφέρει τα εξής:

Θέμα: Διακοπή της θαλάσσιας συγκοινωνίας λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Εκφράζουμε την εντονότατη διαμαρτυρία όλων των κατοίκων της
Αίγινας για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο νησί μας λόγω της
παρατεταμένης απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Η διακοπή της θαλάσσιας συγκοινωνίας, που αποτελεί την μοναδική
οδό επικοινωνίας της Αίγινας με τη λοιπή χώρα, έχει στερήσει στους κατοίκους
το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης και έχει προκαλέσει
οξύτατα προβλήματα με απειλητικές διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, την υγεία
των κατοίκων, την οικονομία του νησιού και γενικότερα την κοινωνική ζωή των
πολιτών.

Παρακαλούμε, αναλογιζόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης, να
προβείτε το ταχύτερο δυνατό στις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να διασφαλισθεί,
έστω και κατά στοιχειώδη τρόπο, η συγκοινωνία της Αίγινας με τον Πειραιά,
λαμβάνοντες επιπλέον υπόψη ότι η γραμμή Αίγινα – Πειραιάς έχει χαρακτήρα
πορθμειακής γραμμής και ορισμένα πλοία είναι χαρακτηρισμένα πορθμεία.

Ευελπιστούμε στην άμεση και ευνοϊκή αντιμετώπιση του ζωτικού
αυτού προβλήματος, ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση της
κατάστασης με ανυπολόγιστες και απρόβλεπτες συνέπειες για τους κατοίκους
του νησιού.

Αίγινα, 27 Νοεμβρίου 2010
-------------------------------
Στο ίδιο πνεύμα κινείται καιτο Δελτίο Τύπου της Επαγγελματικής ΄Ενωσης Αίγινας που έστειλε έγγραφο  στο Υπουργείο και στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά

Την Τρίτη 23 Νοεμβρίου το Προεδρείο  της Π.Ν.Ο. ξεκίνησε 24ωρη απεργία των πληρωμάτων των πλοίων της Ακτοπλοΐας . Η απεργία παρατάθηκε κατά δύο 48ωρα, μέχρι την Κυριακή το πρωί στις 06.00’.

Το νησί μας η Αίγινα, είναι για τρίτη ημέρα αποκλεισμένο, από την υπόλοιπη Χώρα με ότι αυτό συνεπάγεται :

  • Βαριά ή χρόνια ασθενείς, δεν τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τους γιατρούς τους και τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα.
  • Γυναίκες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη, κινδυνεύει η ζωή τους και δεν τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τα μαιευτήρια.
  • Δεν μας επιτρέπεται να προμηθευτούμε τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη.
  • Στη σημερινή δύσκολη  οικονομική συγκυρία, που πολλοί συνάδελφοι μας σχοινοβατούν με το λουκέτο, δεν μας επιτρέπεται να εργαστούμε και να εφοδιάσουμε τα καταστήματα μας.
Κατανοούμε   τα   προβλήματα   των   ναυτικών   μας  και  είμαστε  αλληλέγγυοι, όμως  είναι αντιδημοκρατικό, να μην πραγματοποιείται έστω ένα δρομολόγιο την ημέρα, από ένα πλοίο, ώστε να καλύπτονται τα στοιχειώδη, από τα παραπάνω προβλήματα που δημιουργούνται.                                                               

Στη γραμμή Πειραιά – Αίγινα εκτελεί δρομολόγια το Ε/Γ – Ο/Γ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ με σύμβαση «Πορθμείου». Όπως γνωρίζετε οι «Ενώσεις των Πορθμείων» έχουν υπογράψει την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα πληρώματα τους δεν συμμετέχουν, στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Η  Π.Ν.Ο. δεν εμποδίζει την εκτέλεση δρομολογίων, ούτε στη γραμμή Πέραμα – Σαλαμίνα, ούτε στο Ρίο – Αντίρριο, ούτε στην Κυλλήνη – Ζάκυνθο, ούτε στην Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

Γιατί λοιπόν παράνομα η Π.Ν.Ο. εμποδίζει το συγκεκριμένο πλοίο, να πραγματοποιήσει δρομολόγια, προς το νησί μας, τοποθετώντας απεργούς στον καταπέλτη του πλοίου ;

Το Διοικητικό Συμβούλιο της  Ένωσης μας, που εκπροσωπεί  επτακοσίους Επαγγελματοβιοτέχνες, σας παρακαλεί, για την αποκατάσταση  της νομιμότητας.

Με εντολή του Διοικητικού Συμβουλίου

Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Νικόλαος Α. Γιαννούλης               Γεώργιος Α. Σκαλτσιώτης
------------------------------
Επίσης σχετικά με το θέμα υπάρχει παρέμβαση του Βουλευτή της περιφερείας μας μας κ. Δημήτρη Καρύδη . Αντιγράφουμε απο την ιστοσελίδα του Βουλευτή


Σε αποκλεισμό τα νησιά μας από την απεργία των Ναυτικών (28-11-2010)

Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, σε δηλώσεις του στους ρ/σ, Flash και Βήμα fm, τόνισε ότι η συνεχιζόμενη απεργία των Ναυτικών έχει οδηγήσει την Νησιωτική Ελλάδα σε αποκλεισμό και απομόνωση, ξεπερνώντας κάθε όριο αντοχής.
«Οι νησιώτες μας νιώθουν μεγάλη ανασφάλεια όταν επί τόσες ημέρες δεν μπορούν να επισκεφθούν ένα γιατρό σε ένα νοσοκομείο του Πειραιά και της Αθήνας.
Παράλληλα, οι αγρότες που είναι αποκλεισμένοι από τις αγορές και οι επαγγελματίες που δεν μπορούν να προμηθευτούν υλικά, καταστρέφονται οικονομικά σε μια περίοδο που η κρίση είναι ήδη μεγάλη» επισήμανε ο βουλευτής ζητώντας από τις Ενώσεις των εφοπλιστών και της ΠΝΟ να λύσουν άμεσα το μεγάλο αυτό θέμα με διάλογο και όχι εις βάρος των νησιωτών μας.
Ο κ. Καρύδης ζήτησε επίσης από την Κυβέρνηση και από τον αρμόδιο Υπουργό, κ. Διαμαντίδη, να συνεχίσουν με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες τους ώστε, με κάθε τρόπο, να ομαλοποιηθεί η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που έχει φέρει σε απόγνωση τους νησιώτες μας.
Ταυτόχρονα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε σε καταγγελίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επαγγελματικών φορέων και του τοπικού Τύπου της Αίγινας σύμφωνα με τις οποίες, ενώ υπάρχει πλοίο που έχει σύμβαση πορθμειακής  γραμμής, αυτό εμποδίζεται να ταξιδέψει παρότι οι ναυτικοί στις πορθμειακές γραμμές έχουν υπογράψει συλλογικές συμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας λειτουργούν κανονικά. (π.χ οι πορθμειακές γραμμές Κυλλήνης- Ζακύνθου-Κεφαλλονιάς, Ηγουμενίτσας-Κέρκυρας).   
Ο Δημήτρης Καρύδης ζήτησε να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ώστε να τηρηθεί η νομιμότητα και κάλεσε ορισμένες συνδικαλιστικές παρατάξεις όπως το ΠΑΜΕ να πάψουν, επιτέλους, να παίζουν πολιτικά παιχνίδια με την ασφάλεια και την οικονομική επιβίωση των κατοίκων της Αίγινας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: