Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

Οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στην Αίγινα


Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου  16:30 – 18:00
«Christmas Run»
ελάτε να τρέξουμε μαζί… Μικροί και μεγάλοι θα τρέξουμε με κόκκινα σκουφάκια δίνοντας στην πόλη μας γιορτινό χρώμα. Παλιά Προβλήτα
Υπεύθυνος: Βασίλης Ζαμπέλης
Σάββατο 24 Δεκεμβρίου
11:00 – 14:00
Έναρξη Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

Οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι - Σκέψεις με την ευκαιρία της επετείου ..

Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας  ( 22 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ. )   που πριν λίγες ημέρες στις 22 Σεπτεμβρίου  είχαμε την επέτειο με εορτασμούς που οργάνωσε ( μόνο) ο Δήμος της Σαλαμίνας  με συμμετοχή Υπουργών , πρέσβεων , Δημάρχων και πολλών επισήμων στην Αθήνα ( πλατεία Συντάγματος ) και στο νησί της Σαλαμίνας ,   μόνο θλιβερές σκέψεις μπορεί να φέρει στους σύγχρονους Αιγινήτες καθώς η σπουδαία αυτή ημέρα τιμάται μόνο από τον Δήμο και την περιοχή , πλησίον της οποίας έλαβε χώρα η ναυμαχία ( Σαλαμίνα) ενώ οι πρωταγωνιστές , οι συντελεστές της Νίκης , οι πόλεις που έδωσαν πλοία και ζωές ηρώων παραμένουν ουσιαστικά ανενεργοί και στο περιθώριο των εορτασμών .


Η Αίγινα  και οι αρχαίοι Αιγινήτες ναυμάχοι  ήταν από τούς κύριους συντελεστές της νίκης αυτής  .
Στην ιστορική αυτή ναυμαχία  , η Αίγινα συμμετείχε με 30 πολεμικά πλοία (
η τρίτη κατά αριθμό πλοίων συμμετοχή μετά την Αθήνα και την Κόρινθο)  με αρχηγό  τον γενναίο ναυμάχο Πολύκριτο  γιό  του Κριού  και  κατέκτησε δίκαια τα αριστεία μεταξύ όλων των Σαλαμινομάχων πόλεων αφήνοντας στη δεύτερη θέση ακόμα και αυτούς τούς Αθηναίους .

,
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι  ο Πολύκριτος  ο Αιγινήτης , μαζί με τούς Αθηναίους   Ευμένη και Αμεινία είχαν προταθεί για  το πρώτο βραβείο ανδρείας  (  που τελικά δεν δόθηκε  ) .  

Ο ίδιος ο Θεμιστοκλής είχε προταθεί για το δεύτερο βραβείο ανδρείας . 

 Οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι  επέστρεψαν δαφνοστεφανομένοι και υπερήφανοι στην Αίγινα και οι νεκροί τους ενταφιάστηκαν  με μεγάλες  τιμές στο βόρειο άκρο του νησιού απέναντι από  τη θάλασσα που σημάδεψε την δόξα τους. 

Σήμερα η κατάσταση του χώρου  των Αιγινητών   Σαλαμινομάχων χαρακτηρίζεται από την παντελή εγκατάλειψη .
Η επέτειος δεν εορτάζεται στην Αίγινα , οι πολιτιστικοί Σύλλογοι δεν αφιερώνουν μία ημέρα τιμής σε μια από τις πιο δοξασμένες ημέρες στην ιστορία του νησιού ενώ η περί πολλά τυρβάζουσα πολιτεία έχει περιοριστεί να τοποθετήσει μία ευτελή πινακίδα                " Αρχαιολογικός χώρος " .      Ούτε περίφραξη του χώρου , ούτε συντήρηση  , ούτε καθαρισμός των άδειων πια  μνημάτων των Αιγινητών Σαλαμινομάχων που έχουν γεμίσει άμμο και σκουπίδια . ,..    

Καί όμως ο χώρος όπου ετάφησαν οι Αιγινήτες Σαλαμινομάχοι , εκεί όπου βρίσκονται και σήμερα   οι πέτρινοι σαρκοφάγοι σμιλευμένοι στα βράχια της ακτής , θα μπορούσαν και έπρεπε να είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος , δίπλα στην Αφαία , το Ελλάνιο και τον Αρχαιολογικό χώρο Δελφινίου Απόλλωνα.

Μία ωραία πρωτοβουλία που είχε ο Δήμος Σαλαμίνας τα προηγούμενα χρόνια με την ίδρυση του δικτύου Σαλαμινομάχων  Πόλεων  που εκτός των άλλων θα είχε σαν αποστολή την ανάδειξη όλων των πόλεων που συμμετείχαν με  σχετικές εκδηλώσεις στις πόλεις αυτές  ( εκτός της Σαλαμίνας ) φαίνεται ότι πολύ γρήγορα έπεσε σε ουσιαστική αδράνεια ....     Δυστυχώς!  
Για την ιστορία αναφέρουμε τις πόλεις που συμμετείχαν και τη δύναμη τους σε πλοία
,

Η Αθήνα συμμετείχε με 180, η Κόρινθος με 40, η Αίγινα με 30, η Χαλκίδα με 20 τα Μέγαρα με 20, η Σπάρτη με 16, η Σικυώνα (στο σημερινό Κιάτο) με 15, η Επίδαυρος με 10, η Αμβρακία με 7, όπως και η Ερέτρια, η Τροιζήνα με 5, η Ερμιόνη με 3, όπως και η Λευκάδα, η Κέα (Τζιά) με 2, όπως και τα Στύρα της Εύβοιας, η Κύθνος με 1 τριήρη, ενώ η Νάξος με 4. Είναι τα 4 πλοία που εξαναγκάστηκαν να στείλουν οι κάτοικοι της Νάξου για να ενισχύσουν τον περσικό στόλο, και τα οποία αυτομόλησαν στους Έλληνες στη Σαλαμίνα. 
Θα πρέπει να προστεθούν επίσης άλλες δύο τριήρεις, μια από τη Λήμνο και μία από την Τήνο. Έτσι το σύνολο των ελληνικών δυνάμεων, κατά τον Ηρόδοτο, ήταν 380 τριήρεις,

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Αντιπροσωπεία των Κινέζων Μοναxών Shaolin στην Αίγινα

(αναδημοσίευση από ) ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Αίγινα 22/7/2016
Ο Δήμαρχος Αίγινας κ. Δημήτρης Μούρτζης και ο Αντιδήμαρχος κ. Ευάγγελος Δέδες συναντήθηκαν σήμερα Παρασκευή 22/7/2016 με αντιπροσωπεία των Κινέζων Μοναxών Shaolin . Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Παλαιό Δημαρχείο Αίγινας ( Γραφείο Δημάρχου ) . Επικεφαλής της Κινέζικης αντιπροσωπείας ήταν ο Αρχιερέας της ΜονήςShaolin Shi Heng Jun . Συμμετείχε επίσης ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Σχολής Shaolin κ. Χρήστος Κουρής.
Κατά την προσφώνησή του ο Δήμαρχος Αίγινας καλωσορίζοντας τούς ξένους επισκέπτες , αναφέρθηκε συνοπτικά στην διαχρονική πορεία της Αίγινας και τον σπουδαίο ιστορικό της ρόλο

Το φεστιβάλ Θεάτρου της Αίγινας- Το πρόγραμμα

6ο Φεστιβάλ Θεάτρου Αίγινας. Το πρόγραμμα.

«Συμβολαιογράφος» του Νίκου Βασιλειάδη με την Υρώ Μανέ (22 – 7 -16)
Ένας βαθιά συγκινητικός μονόλογος μιας γυναίκας που ζει σε λάθος χώρο και χρόνο. Η Ερασμία, μια χήρα, μεγαλώνει τη μοναχοκόρη της, κλεισμένη σε ένα περίπτερο, εγκλωβισμένη στα ήθη και τα έθιμα της μικρής επαρχιακής πόλης που ζει, μέχρι τη στιγμή που τη θλιβερή, μονότονη ζωή της, διακόπτει ο έρωτας, το πάθος. Τελικά τι είναι αυτό και πως θα το βιώσει; Μπορεί να ναι αγάπη; Και η κοινωνία μέσα στην οποία ζει μπορεί να το ανεχτεί; Θύτης και θύμα μαζί, επιθυμεί αλλόκοτα το απαγορευμένο.

Το πρόγραμμα του 11ου Διεθνούς Μουσικού Φεστιβάλ Αίγινας


ΣΑΒΒΑΤΟ 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016, στις 21:00
Αυλή του Ναού του Σωτήρος


"Στα μονοπάτια του έρωτα"
 γαλλική μουσική για σοπράνο, φλάουτο και πιάνο


Χριστίνα Γιαννακοπούλου - υψίφωνος
Βίκη Βασιλειάδη - φλάουτο
Μαρία Παπαπετροπούλου -πιάνο


                                    A' ΜΕΡΟΣ
C. SAINT-SAËNS (1835-1921): "Une flute invisible" (ποίηση V. Hugo) για σοπράνο, φλάουτο και πιάνο
G. FAURE (1845-1924): "Puisqu' ici bas toute ame..." (ποίηση V. Hugo)για σοπράνο, φλάουτο και πιάνο
P. GAUBERT (1879-1941): Madrigal, για φλάουτο και πιάνο
C. DEBUSSY (1862-1918): Πρελούδιο για πιάνο"Minstrels"
        Δύο τραγούδια για σοπράνο και πιάνo:
            Romance (ποίηση P. Bourget) και
            Nuit d' Etoiles (ποίηση T. de Banville)
        Syrinx  για φλάουτο
A. ROUSSEL (1869-1937): Joueurs de flute, για φλάουτο και πιάνο:
                                        Krishna
                                   Mr de la Pejaudie


C. CHAMINADE (1857-1944): Portrait (ποίηση P. Reyniel) για σοπράνο, φλάουτο και πιάνο

Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Ο κόσμος του Τένεσι Ουίλιαμς στο Δημοτικό Θέατρο Αίγινας

  πηγή : δημοσίευση από Γιώργο Μπήτρο στο odosaeginis.blogspot.gr

 Με αφορμή την παράσταση "Τριαντάφυλλο στο στήθος"

Φωτογραφίες κ. Σαλώμη Μελισσάρη.
"Τριαντάφυλλο στο στήθος" είναι ο τίτλος ενός θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς που παρουσιάζεται στην σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας από το Σύλλογο  των Φίλων του Δημοτικού Θεάτρου Αίγινας. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μπρόντγουεϊ το 1951, ενώ έγινε και κινηματογραφική ταινία το 1955 με τίτλο "Το Στιγματισμένο τριαντάφυλλο" (The Rose Tattoo) και με πρωταγωνιστές την Άννα Μανιάνι (Όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου) και τον Μπάρτ Λάγκανστερ. Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1956 από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
   Το έργο τοποθετείται χρονικά στη δεκαετία του '50 και διηγείται την ιστορία της Σεραφίνα ντέλλε Ρόζε, μιας Ιταλο-Αμερικανίδας χήρας στη συνοικία των Ιταλών μεταναστών στη Λουιζιάνα της Αμερικής. Απλή, αλλά γεμάτη συναισθήματα, αποτραβιέται ωστόσο οικειοθελώς από τον έξω κόσμο μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου και ορκίζεται πίστη στη μνήμη του και εγκράτεια, παρά την πληθωρικότητά της. Δουλεύει ως μοδίστρα, ενώ την ίδια συμπεριφορά και τρόπο ζωής επιβάλλει και στην κόρη της, τη δεκαπεντάχρονη Ρόζα. Ωστόσο, η Ρόζα είναι ερωτευμένη με έναν ναύτη, τον Τζακ Χάντερ, ο οποίος γνωρίζει τη μητέρα της και υπόσχεται ότι οι σκοποί του για την κόρη της είναι αγνοί. 

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016

Τριήμερο εορταστικών εκδηλώσεων για τον Ι. Καποδίστρια στην Αίγινα



Δημοσιεύτηκε  σήμερα από τον Δήμο Αίγινας το πρόγραμμα εκδηλώσεων ( 24 , 25 και 26 Ιανουαρίου 2016 )  για τον εορτασμό της επετείου άφιξης και ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα στίς 26 Ιανουαρίου 1828.   Η  άφιξη του  Καποδίστρια σηματοδότησε και την αρχή μίας  υπεράνθρωπης προσπάθειας του  Κερκυραίου πολιτικού να δημιουργήσει κράτος  ξεκινώντας από το μηδέν .