Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2009

Ομιλος unesco Μόσχας , τιμή στον Ιωάννη Καποδίστρια

P1150123
Η προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια  εξακολουθεί να κινεί το ενδιαφέρον όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και των άλλων λαών , εκεί όπου ο  χαρισματικός πολιτικός  άφησε ανεξίτηλη τηνμνήμη του .
Πολύ πρόσφατα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του στη Λωζάννη  γεγονός  που  επαναφέρει στο φως τον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραμάτισε ο Καποδίστριας στην Ελβετία,.    Πρωταγωνιστής της διατήρησης της συνοχής της χώρας, ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται επίσης προστάτης του καντονίου του Vaud, την ανεξαρτησία του οποίου στήριξε, ύστερα από αίτημα του τσάρου Αλεξάνδρου Α΄. O Kαποδίστριας, στο Συνέδριο της Βιέννης, ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας, εξασφάλισε την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ελβετίας και της ουδετερότητάς της.
Αλλά και στην Ρωσία βέβαια ο Ιωάννης Καποδίστριας θεωρείται σπουδαία προσωπικότητα που έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της Ρωσικής ιστορίας . Στα πλαίσια αυτά  ο Ομιλος Νέων Μόσχας ” Unity” και  η Κυβέρνηση ( Δήμος) της Μόσχας οργάνωσαν  πρόγραμμα απευθυνόμενο στους μαθητές των Σχολείων της Μόσχας οι οποίοι μελέτησαν το έργο του Κυβερνήτη  ώς Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας , του ρόλου πού διαδραμάτισε ως διπλωμάτης στην διαμόρφωση της σύχρονης Ευρώπης  αλλά και του γιγάντιου έργου που ανέλαβε   στην ελεύθερη Ελλάδα , να δημιουργήσει δηλαδή ενα κράτος  κυριολεκτικά από το τίποτα .
Οι μαθητές της Μόσχας που διακρίθηκαν είχαν την ευκαιρία να  επισκεφθούν την Αγία  Πετρούπολη όπου τιμάται η μνήμη του Κυβερνήτη με  τιμητικό Μνημείο ενώ πλατεία φέρει το όνομά του.  Τέλος 4 μαθητές επιλέχθηκαν  και είχαν  την δυνατότητα να  έλθουν στην Ελλάδα   σε συνεργασία με τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και νήσων  ακολουθώντας τα ίχνη του Κυβερνήτη στην Αίγινα και στο Ναύπλιο.
Επικεφαλής της ρώσσικης αποστολής ήταν ο Σερκέι Γκογκόλεφ Πρόεδρος του Ομίλου Νέων Ουνέσκο Μόσχας και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ομίλων Ουνέσκο Ρωσίας  και ο κ. Λεμπέντεφ  επίσημος εκπρόσωπος του Δήμου της Μόσχας . Επίσης εκτός των τεσσάρων μαθητών στην αποστολή συμμετείχαν 3 μέλη του μουσικόύ  σχήματος Kolokol.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε στίς 5 /11/09 με επίσκεψη  στα Αρχαιολογικά Μνημεία της Αθήνας και στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Στην Αίγινα η αποστολή έφθασε στίς 6/11/09 και το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στα Καποδιστριακά κτίρια , Κυβερνείο, Ευνάρδειο, Ορφανοτροφείο , στην Ιστορική Μητρόπολη της Αίγινας  όπου την αποστολή υποδέχθηκε ο πατήρ Εμμανουήλ και  μίλησε για τα γεγονότα της άφιξης και ορκομωσίας του Κυβερνήτη και για το έργο του  . Επίσης  έγινε επίσκεψη στο Καποδιστριακό Γυμνάσιο Αίγινας    ενώ η επίσκεψη στον Ναό της Αφαίας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.  Το πρόγραμμα στην Αίγινα ολοκληρώθηκε το ίδιο απόγευμα με  απονομή  αναμνηστικών στούς Μαθητές και σε όσουν βοήθησαν με χορηγίες  στην διεξαγωγή του πρόγραμματος  και έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τούς Ρώσους μουσικούς του συγκροτήματος Kolokol  με παραδοσιακά ρώσικα αλλά και ελληνικά τραγούδια.
Σήμερα  7/11/09  έγινε η επίσκεψη στο Ναύπλιο όπου τα μέλη της αποστολής επισκέφθηκαν τα  ιστορικά κτίρια που σχετίζονται με την παραμονή του Ι. Καποδίστρια εκεί και  ενημερώθηκαν για τα δραματικά γεγονότα της δολοφονίας του που διέκοψαν το δημιουργικό έργο που είχε  ξεκινήσει  και υπήρξαν  η απαρχή  της εγκαθίδρυσης των ξενόφερτων βασιλικών δυναστειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: