Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Ευρωπαικό έτος Εθελοντισμού το 2011


Το 2011 είναι το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού κατά τη διάρκεια του οποίου θα πραγματοποιηθούν σε ολόκληρη την Ευρώπη πολλές εκδηλώσεις, εκθέσεις, ζωντανές επιδείξεις και άλλες δραστηριότητες.

Ο εθελοντισμός είναι πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι και συνενώνει με δεσμούς τις κοινωνίες. Για τους εθελοντές, είναι ένας τρόπος να προσφέρουν στην κοινωνία και να αποκτήσουν, ως ανταπόδοση, νέες δεξιότητες. Μπορεί να λάβει πολλές μορφές, όπως βοήθεια σε ΜΚΟ, γυμναστήρια, σχολεία, νοσοκομεία ή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις, ενώ άλλοι δραστηριοποιούνται για την προστασία του περιβάλλοντος, παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια σε κατοίκους άλλων χωρών. Σήμερα, περίπου το 20% των Ευρωπαίων πολιτών αφιερώνει μέρος του χρόνου του στον εθελοντισμό.


Αυτή λοιπόν την προσπάθεια που καταβάλλουν οι εθελοντές καθώς και την προσφορά εκ μέρους των χιλιάδων εθελοντικών οργανώσεων που υπάρχουν στην Ευρώπη, θέλει να στηρίξει το Eurodesk, διοργανώνοντας μία εκδήλωση ανοιχτή σε όλους τους νέους, την Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011, 12:00 – 20:00, στο Σταθμό Μετρό «Κεραμεικός». Σκοπός της είναι η προβολή της «Περιοδείας του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού» και την ενημέρωση για τα προγράμματα Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk, έτσι ώστε οι νέοι να διερευνήσουν τις δυνατότητες που τους δίνονται μέσα από αυτά.

Η Περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού 2011 θα φέρει την Ευρώπη πιο κοντά στους εθελοντές, αλλά και τους εθελοντές πιο κοντά στο κοινωνικό σύνολο. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ομάδα εθελοντών θα περιοδεύουν στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προβάλλουν το έργο τους.

Στην Αθήνα η Περιοδεία του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού θα πραγματοποιηθεί από τις 17-23 Μαρτίου 2011, στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων (Αίθουσα «Κωνσταντίνος Καβάφης» Πειραιώς 100, Γκάζι), με τη συμμετοχή συνολικά 100 περίπου εθελοντικών οργανώσεων.

Το Eurodesk είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που παρέχει δωρεάν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα πληροφόρησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των νέων ανθρώπων και εκείνων που εργάζονται με νέους. Εθνικός Συντονιστικός Φορέας για το Έτος ΕΕΕ 2011 είναι η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς (www.neagenia.gr).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Εθνική Υπηρεσία Προγραμμάτων της ΕΕ Νέα Γενιά σε Δράση και Eurodesk και αποτελεί πρωτοβουλία του Προγράμματος Eurodesk ( Eurodesk@neagenia.gr), με την υποστήριξη τουΙνστιτούτου Νεολαίας και της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο του Eυρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού.
Αναδημοσίεσυη από την ιστοσελίδα της Γραμματείας Νέας Γενιάς www.ify.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: