Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Το φήφισμα της Αφαίας για την επιστροφή των γλυπτών του ναού της Αφαίας στην Αίγινα



Στιγμιότηπα από την  εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δήμος Αίγινας και η Δημοτική Κοινότητα Μεσαγρου  για την διεκδίκηση επιστροφής των γλυπτών των αετωμάτων του Ναού της Αφαίας  της Αίγινας  στις 23/4/2011 , με την ευκαρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων ( 1811-2011 ) από την αρπαγή τους και τελικά την μεταφορά τους στη γλυπτοθήκη Μονάχου .
Ομιλητές : Σάκης Σακκιώτης Δήμαρχος Αίγινας,  Δημήτρης Καρύδης Bουλευτής Πειραιά , Δημήτρης Κατσικάρης αντιπεριφερειάρχης Νήσων , Φίλιππος Τζίτζης Αντιδήμαρχος Αίγινας  ,  κ. Μιχαλοπουλου αρχαιολογόγος από την ΚΣΤ Εφορεία  Αρχαιοτήτων  και ο Νεκτάριος Κουκούλης Αντιδήμαρχος.Αίγινας .
Συμμετείχαν οι μαθητές του Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Σχολείου Μεσαγρού με τους δασκάλους τους , μέλη του Δημ. Συμβουλίου και των Συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων Αίγινας , εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων και πολλοί Δημότες . Επίσης οι μαθητές 4ου Γυμνάσιου Πετρούπολης  βρίσκονταν εκεί για να υποστηρίξουν το αίτημα της επιστροφής


Το ψήφισμα της ΑΦΑΙΑΣ που εγκρίθηκε από τούς συμμετέχοντας έχει ώς εξής
Η επιστροφή των γλυπτών των αετωμάτων – των λεγόμενων «Αιγινητών» του Ναού της Αφαίας - από την Γλυπτοθήκη του Μονάχου, έχει αποκτήσει πλέον μεγάλα ερείσματα και από τη διεθνή κοινή γνώμη και από την εξέλιξη στο χώρο του ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.


Η πολιτιστική κληρονομιά, δεν αποτελεί μόνο τρόπο επικοινωνίας με το παρελθόν, αλλά και τρόπο συμμετοχής στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ωστόσο, η σύνδεση Πολιτισμού και Τουρισμού γίνεται πράξη, μέσω της υποστήριξης της στροφής της τουριστικής αγοράς προς πολιτιστικά γεγονότα, μέσω της προβολής του πολιτιστικού συγκριτικού πλεονεκτήματος που έχουμε και μέσω της ανάδειξης των Αρχαιολογικών μας χώρων και Μνημείων.

Τα γλυπτά των αετωμάτων του Ναού της Αφαίας, δεν τα παρέδωσαν Έλληνες σε Γερμανούς, Άγγλους και λοιπούς, μετά την αποκάλυψή τους το 1811.

Τα αετώματα του Αρχαιολογικού θησαυρού της Αίγινας, που βρίσκονται στο Μόναχο, δεν «απεμπόλισαν» ΠΟΤΕ την ταυτότητα της κοινωνίας μας και τους τοπικούς μας δεσμούς με την μεγάλη τους πολιτιστική αξία.

Ζητάμε οπωσδήποτε την επιστροφή των γλυπτών της Αφαίας.

Έχουμε βέβαια επίγνωση των δυσκολιών του εγχειρήματος.

Χρέος μας όμως είναι, να πείσουμε όλους τους εμπλεκόμενους για το τεράστιο αυτό πρόβλημα και να δεσμευθούμε ότι δεν θα υποστείλουμε τη ΣΗΜΑΙΑ της ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ, για την επιστροφή των «Αιγινητών», στο χώρο όπου επιβάλλει η ίδια η Ιστορία να βρίσκονται.

Οι όποιες δυσκολίες δεν πρέπει να μας κάμψουν, αλλά αντίθετα πρέπει να δυναμώσουν τις κινητοποιήσεις μας και τις παρεμβάσεις μας, ιδιαίτερα σε επίπεδο Πολιτείας, που έχει υποχρέωση να διαμορφώσει με τη συμμετοχή μας, ένα πλούσιο και νομικά κατοχυρωμένο «περιβάλλον», συνεγείροντας τον ενθουσιασμό των συμπολιτών μας και την επισκεπτών του Ιστορικού μας Νησιού.

Με βάση τα παραπάνω και με αυξημένες τις απαιτήσεις μας από την Πολιτεία, αφού έφτασε η ώρα για ένα μείγμα δράσεων και παρεμβάσεων, δρομολογούμε από σήμερα συντονισμένες κινήσεις διεκδικώντας – μέσα από την επιστροφή των Αιγινητών – αυτό που πραγματικά δικαιούμαστε.

Τα γλυπτά του Ναού της Αφαίας της Αίγινας πρέπει να επιστρέψουν στη θέση τους, για την αποκατάσταση της Ιστορίας, για την παροχή των ανεξάντλητων δυνατοτήτων προβολής της Πολιτιστικής μας κληρονομιάς, για τη διευκόλυνση της γεφύρωσης των αποστάσεων, αλλά και του Πολιτισμού, αφού πλέον η Πολιτιστική ζωή τροφοδοτείται από πολλά και διαφορετικά ρεύματα δημιουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: