Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Η αναβίωση του έθιμου " ΚΛΗΔΟΝΑΣ ¨στην Αίγινα


Το πανάρχαιο αρχαιοελληνικό έθιμο  του Κλήδονα  ή όπως το γνωριζουμε σήμερα του Αη Γιάννη του Κλήδονα  αναβίωσε χθές όπως κάθε χρόνο από δύο πολιτιστικούς Συλλόγους του νησιού , και συγκεκριμένα από το Σύλλογο Γυναικών Αίγινας  στο Φάρο Μπούζα στα Πλακάκια και από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος στο προαύλιο του παλαιού Σχολείου

Σύμφωνα με το έθιμο, μια ανύπαντρη κοπέλα μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, χωρίς να μιλήσει. Στη συνέχεια, το αδειάζει σε ένα δοχείο όπου κάθε ελεύθερη κοπέλα ρίχνει και από ένα μικρό προσωπικό της αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Το δοχείο σκεπάζεται με ένα κόκκινο πανί και τοποθετείται έξω για να "ξαστριστεί".
Το βράδυ, τα κορίτσια περιμένουν να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα παντρευτούν. Η επιστροφή των αντικειμένων γίνεται την επομένη, με το άνοιγμα του Κλήδονα . Στη συνέχεια ανασύρονται ενα ενα τα αντικείμενα από μια  γυναίκα, η οποία δίνοντας σε όσες ανήκουν  απαγγέλλει πειραχτικά στιχάκια. Το έθιμο συμπληρώνεται από το άναμμα μεγάλης φωτιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: