Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Πρωτοβουλίες του Συλλόγου " Ολβία Πόλις" στη Γαλλία και Ουκρανια



ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ “ Ολβία Πόλις” 
Πολίτες για την Ευρώπη & τον πολιτισμό
Αίγινα 15/10/2012

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
            “ Ολβία Πόλις”
Πολίτες για την Ευρώπη & τον πολιτισμό

                                                                    Αίγινα 15/10/2012

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου μας στην Γαλλία και  Ουκρανία που πραγματοποιήθηκαν από  1η εως  και 12η Οκτωβρίου 2012
Συγκεκριμένα :
-    Εγινε συνάντηση στο Παρίσι με την εκπρόσωπο του Συλλόγου στη Γαλλία  κα Agathe Leroux προκειμένου να συντονιστούν οι περαιτέρω ενέργειες εκεί , συνεργασίες με Σχολές στη  Γαλλία και συμμετοχή σε συνέδριο Πολιτιστικών Συλλόγων στο Παρίσι όπου θα εκπροσωπηθούμε από την κα Leroux

-    Επίσκεψη στο Σχολείο “ Ελλάδα του Κιέβου “ ( Δημοτικό Γυμνάσιο  Λύκειο ) όπου διδάσκεται συστηματικά η Ελληνική γλώσσα και ο Πολιτισμός .  Στο Σχολείο αυτό ιδρύσαμε παράρτημα βιβλιοθήκης με Ελληνικά Βιβλία ,  Λογοτεχνικά , εγκυκλοπαιδικά , κλπ. σε συνεργασία με την Δημόσια Βιβλιοθήκη  Αίγινας και την Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα . Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο  συμμετείχε όλο το διδακτικό προσωπικό και μεγάλο μέρος των μαθητών που τραγούδησαν , χόρεψαν , απήγγειλαν ποιήματα στα Ελληνικά εκδηλώνοντας έτσι τη χαρά τους για την παρουσία μας και την έναρξη της συνεργασίας μας . Στην εκδήλωση παρευρέθηκε επίσης ο π. Πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα κ. Βαλέριος Τσύμπουχ. Αντιπρόεδρος του Ουκρανικού κόμματος “ Πράσινος Πλανήτης “ .  Την αποστολή μας στην Ουκρανία συνόδευε η εκπρόσωπος του Συλλόγου μας στην Ουκρανία κα Ολγα Προκοπτσούκ.
 Ηδη   δύο Σχολεία του νησιού μας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συνεργασία με το Σχολείο ΕΛΛΑΔΑ του Κιέβου σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος .


-    Συνάντηση στο Πανεπιστήμιο Ταράς Σεβτσένκο του Κιέβου με τον  καθηγητή, διδάκτορα Ελληνικής Φιλολογίας , κ. Ανδρέα Σαβένκο , Διευθυντή της Εδρας Ελληνικών Σπουδών , και με φοιτητές που παρακολουθούν μαθήματα Ελληνικής γλώσσας και Φιλολογίας. Εξετάστηκαν όλες οι περαιτέρω δυνατότητες για συνεργασία με το  μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο της Ουκρανίας.

-    Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη περιοχής Σταρομπέσεβ Ουκρανίας κ. Βασίλη Πανκό ( αφορά 50 περίπου μικρές πόλεις όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι Ελληνικής καταγωγής – Ελληνες της Αζοφικής - ) , με τον   κ. Αλεξάντερ Φομένκο  αναπληρωτή Κυβερνήτη περιφερειακής  Διοίκησης του Ντονιεσκ , και Δημάρχους περιοχής Σταρομπέσεβ.
Συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας με τον Σύλλογό μας σε όλους τούς τομείς  όπως προβλέπονται απο το καταστατικό μας .
Στην περιοχή είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε εκτός από την πόλη του Ντονιέσκ ,  δύο  πόλεις ( Σταρομπέσεβ και Στύλα ) να ξεναγηθούμε στα λαογραφικά Μουσεία  και να επισκεφθούμε επίσης τα Σχολεία όπου διδάσκεται η Ελληνική γλώσσα όπως και τις ορθόδοξες εκκλησίες .  Κατά την παραμονή μας στην περιφέρεια Σταρομπέσεβ η αποστολή μας ενοποιήθηκε με την αποστολή του Δήμου Αίγινας  ( Ο Δήμαρχος κ. Θεοδόσης Σακκιώτης και ο Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου κ. Πέτρος Πετρίτης) οι οποίοι κατόπιν πρόσκλησης του περιφερειάρχη κ. Βασίλη Πανκό παρευρέθηκαν στίς εκδηλώσεις που οργάνωσαν οι Ουκρανο-Ελληνικοί Σύλλογοι της Ομογένειας και ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες αδελφοποίησης της Αίγινας με τον Δήμο και την περιφέρεια Σταρομπέσεβ.
-    Τέλος  πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συνομιλίες με την αντιπρόεδρο της Ομοσπιονδίας  Ελληνο-ουκρανικών Συλλόγων με τούς οποίους θα υπάρχει στενή συνεργασία σε θέματα πολιτισμού  και εκπαίδευσης  ώστε να προωθηθούν κατά τον καλύτερο τρόπο οι αμοιβαίες καλές σχέσεις







Δεν υπάρχουν σχόλια: