Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Χρήστος Καπράλος , η ζωή και το έργο του

κλίκ για μεγαλύτερο μέγεθος
Ο ΓΛΥΠΤΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΡΑΛΟΣ  γεννήθηκε το 1909 στο Παναιτωλικό  Αγρινίου. Εφυγε από τη ζωή το 1993.
Σπούδασε Ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα ( 1929–1934) και γλυπτική στο Παρίσι , στίς Ακαδημίες GRANDE CHAUMIERE και COLAROSSI.
” Σπουδές στη Ζωγραφική και απασχόληση με τη γλυπτική, η αφομοίωση των κατακτήσεων του παρελθόντος και η ερμηνεία του παρόντος, ρεαλιστικές προσπάθειες , συνομιλία με την πραγματικότητα, το μνημείο της μάχης της Πίνδου, πέρασμα από το ατομικό στο συλλογικό, κεραμικά και αξιοποίηση του τυχαίου, με τις πέτρες της θάλασσας, εργασίες σε μολύβι και χαλκό, μετάβαση από το τοπικό στο πανανθρώπινο, τα ανθρωπόμορφα αντικείμενα, μνημειακές μορφές που δίνουν νέες διαστάσεις σε προαιώνιους μύθους και εκφράζουν σύγχρονες ανησυχίες .



Ο Καπράλος είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της πλαστικής του 20ου αιώνα. Ενας από τούς γλύπτες που κατορθώνουν να δώσουν μιά νέα ερμηνεία του ανθρώπου και του κόσμου.Τα χάλκινα έργα του Καπράλου μεταβάλλονται σε καθολικά σύμβολα και υποβάλλουν τις ίδιες τις δυνάμεις της ζωής, κοσμογονικές και καταστροφικές   κείμενο : ΧΡ.ΧΡΗΣΤΟΥ -ΑκαδημαικόςΤη γλυπτική του Καπράλου μπορούμε να τη δούμε στο Μουσείο του, που υπάρχει στην πατρίδα του το Αγρίνιο, όπου εκτίθεται όλη η δουλειά του, που δημιούργησε στο χωριό του κατά τη διάρκεια της κατοχής, έχοντας για μοντέλα τη μάνα του και τούς συγχωριανούς του.
Χάλκινα έργα που δημιούργησε στην Αθήνα από το 1960 –1993 στο προσωπικό του χυτήριο, μπορούμε να δούμε στην Αθήνα στο εργαστήριο του στην οδό ΤΡΙΠΟΥ 7 — ΚΟΥΚΑΚΙ.
Στο νησί της ΑΙΓΙΝΑΣ όπου είχε το καλοκαιρινό του εργαστήριο λειτουργεί το ΜΟΥΣΕΙΟ ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΠΡΑΛΟΥ που αποτελείται από έξι εργαστήρια στα οποία εκτίθεται όλη η δουλειά του καλλιτέχνη που δημιούργησε στην Αίγινα τα καλοκαίρια από το 1963 –1993.Στα εργαστήρια αυτά εκτίθενται έργα σε πωρόλιθο Αίγινας, σε μάρμαρο ‚σε γύψο , σε χαλκό και σε ξύλο και ειδικά σε κορμούς ευκαλύπτου. Επίσης τερακότες και κεραμικά.Σε ένα από τα εργαστήρια εκτίθεται μόνο ζωγραφική, ενώ ζωγραφική κοσμεί και τις υπόλοιπες αίθουσες.
Σε μιά χωριστή αίθουσα εκτίθεται η ζωφόρος ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ ( σήμερα η ζωφόρος κοσμεί το περιστύλιο της Ελληνικής Βουλής ενώ στο Μουσείο υπάρχει ακριβές αντίγραφο)
Η Ζωφόρος έχει μήκος 40 μ. και ύψος 1.10 μ. Είναι δουλεμένη σε πωρόλιθο Αίγινας.
Στο Μνημείο αυτό ιστορούνται όλες οι περιπέτειες που πέρασε η Ελλάδα στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. ,  από την κήρυξη του μέχρι την απαλευθέρωση.   Αποτελείται από 7 ενότητες. θάλεγε κανείς ότι ο Καπράλος εδώ δίνει τη ζωφόρο σαν μιά ενότητα που ανοίγει με ένα λυρικό πρώτο μέρος, το οποίο διαδέχεται ένα επικό τμήμα που συνεχίζεται από τραγικά επεισόδια και κλείνει με τούς τύπους της μελικής και της χορικής ποίησης
Η απασχόληση του Καπράλου με το σφυρήλατο μολύβι και το χαλκό ( δύο πανάρχαιες τεχνικές) που χρησιμοποιήθηκαν ιδιαίτερα από τούς τεχνίτες της Ελληνικής αρχαικής τέχνης φαίνεται ότι τον φέρνουν και στη μέθοδο του χυμένου κεριού. Ετσι θα δουλέψει και τα έργα που θα εκτεθούν στην ΒΙΕΝΑΛΛΕ .
Ο Χρήστος Καπράλος εξέθεσε για πρώτη φορά στο εξωτερικό το 1962 όταν εκπροσώπησε μόνος του την Ελλάδα στη διεθνή έκθεση BIENNALE Βενετίας στην Ιταλία .Με την εμφάνισή του αυτή η δουλειά του είχε παγκόσμια απήχηση. Με δημοσιεύσεις σε όλα τα περιοδικά (LIFE –TIME –KUNSWERK –QUADRUM –STUDIO –SCULPTURE INTERNATIONAL κ.α.) και σε εφημερίδες σε όλες σχεδόν τις χώρες , έγινε γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο.
Εκλεισε συμβόλαιο με μεγάλη Γκαλερί της Νέας Υόρκης και συνεργασίες με Ευρωπαικές Γκαλερί.Ετσι ακολούθησαν πολλές εκθέσεις στην Ευρώπη , Αμερική , Καναδά , Ιαπωνία κ.α..

Η Νομαρχία Πειραιά ενέκρινε με πρόσφατη απόφασή της την δημιουργία νέου Μουσείου Καπράλου στην Αίγινα ( επέκταση του υπάρχοντος με νέες αίθουσες ) όπου θα εκτεθεί το σύνολο της καλλιτεχνικής δημιουργίας του Χρήστου Καπράλου .

Δεν υπάρχουν σχόλια: