Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Προβολή των νησιών του Σαρωνικού στην Τουριστικη Εκθεση ITB BERLIN 2014


Επιτυχής προβολή της Αττικής και των Νησιών της στη μεγάλη τουριστική έκθεση ITB BERLIN
Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η πρώτη παρουσία της Περιφέρειας Αττικής στη μεγάλη τουριστική έκθεση ITB Berlin που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, συνοδευόμενος από την Περιφερειακή σύμβουλο Άννα Ροκοφύλλου και στελέχη της Περιφέρειας Αττικής παρουσίασε ολοκληρωμένα την Αττική με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά της.
Από τον ειδικό χώρο της Περιφέρειας Αττικής, μέσα στο Ελληνικό Περίπτερο πέρασαν τις μέρες λειτουργίας της έκθεσης χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι έμειναν ενθουσιασμένοι από την περιήγησή τους στην Αττική και τα όμορφα νησιά της μέσα από τον ειδικό interactive χάρτη που είχαν στη διάθεσή τους, ενώ μοιράστηκαν ειδικά φυλλάδια για την Αττική, την Αθήνα και τα νησιά.
Την παρουσία της Περιφέρειας Αττικής εξήραν η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάνη, ο Γερμανός υφυπουργός και εντεταλμένος για τις ελληνικές σχέσεις Γιοακίμ Φούχτελ και όλες οι αντιπροσωπείες που ξεναγήθηκαν.
Με μεγάλη επιτυχία έγινε η παρουσίαση των επιλεγμένων τοπικών μας προϊόντων. Τα Αμυγδαλωτά Σπετσών και Ύδρας, τα Φιστίκια Αιγίνης, το Παστέλι Πόρου, το Μέλι Μεθάνων και η Φατουράδα των Κυθήρων, είχαν την τιμητική τους.


Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή της προσπάθειας της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση του Βερολίνου, ήταν εκείνη της ειδικής παρουσίασης της Αττικής και των Νησιών της στους μεγαλύτερους tour operators και travel agencies της Γερμανικής αγοράς και σε δημοσιογράφους, με προβολή του video «Athens - Attica 24 hours alive», το οποίο απέσπασε κολακευτικά σχόλια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, στην παρουσίαση αυτή, είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Κυρίες και κύριοι,
Είναι μεγάλη μου χαρά και ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι μαζί σας σήμερα.
Αυτή είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει στην ΙΤΒ Berlin, την μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή έκθεση για την Τουριστική Βιομηχανία.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι η μεγαλύτερη Περιφέρεια της Ελλάδας και αποτελεί ένα σημαντικό ταξιδιωτικό προορισμό που περιλαμβάνει την Αθήνα, τον Πειραιά και τα νησιά μας.
Ένας ασφαλής και φιλικός προορισμός, που ταυτόχρονα προσφέρει κάτι μοναδικό: ένα μεγάλο φάσμα τουριστικού προϊόντος, ικανό να καλύψει τις ανάγκες του πιο απαιτητικού ταξιδιώτη, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε αυτός ενδιαφέρεται για πολιτισμό, για γαστρονομία, για σπορ, για καλοκαιρινές διακοπές, για ψώνια, για διασκέδαση ή επαγγελματικό ταξίδι.
Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε τις υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και τις υποδομές όσον αφορά στις μετακινήσεις και τα καταλύματα, τότε έχουμε τον τέλειο συνδυασμό.
Αν σταθείτε οπουδήποτε στην Αττική και ρίξετε μια ματιά γύρω σας, σίγουρα θα το νοιώσετε: ο μύθος, ο θρύλος, η ιστορία, η τέχνη, ο πολιτισμός αλλά και οι πόλεμοι που έγιναν την Αττική, δια μέσου των αιώνων, την κοιτίδα του σύγχρονου πολιτισμού, είναι παντού, δίπλα σας..
Αν κάποιος θελήσει να μιλήσει για την Αθήνα και την Αττική, θα στεκόταν σίγουρα στα εκπληκτικά αρχαία μνημεία της, όπως ο Παρθενώνας και ο ναός του Ποσειδώνα και της Αθηνάς στο Σούνιο, αλλά και στα νέα μοναδικά σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος που δημιουργήσαμε, όπως το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο.
Όμως δεν είναι μόνο ο Πολιτισμός που σας τραβάει σαν μαγνήτης να επισκεφτείτε την Αττική. Είναι η γαστρονομική πανδαισία που προέρχεται από ένα πλήθος μοναδικών σε γεύση και υφή τοπικών προϊόντων που γέννησε η εύφορη Αττική γη και η θαλασσινή αύρα των νησιών της:
• Το φρέσκο ψάρι εδώ το απολαμβάνετε.
• Τα θαλασσινά του Σαρωνικού Κόλπου είναι επίσης μοναδικά.
• Και εάν είστε επιρρεπείς στους πειρασμούς, δοκιμάστε τα διάσημα φιστίκια Αιγίνης, τα αμυγδαλωτά από την Ύδρα και τις Σπέτσες και το μέλι από τα Κύθηρα.
Μπορείτε να γευτείτε τη χωριάτικη ελληνική σαλάτα σε ένα παραλιακό ταβερνάκι φτιαγμένη με βιολογικές ντομάτες από τη Βραυρώνα, αγγουράκια από τα Καλύβια, ρίγανη και κάπαρη από τις πλαγιές του Υμηττού, παρθένο ελαιόλαδο από την Τροιζήνα, ξίδι από κόκκινο κρασί Σπάτων, κρεμμύδι και σκόρδο από το Μαραθώνα και πρόβεια φέτα από το Λαύριο.
Και καθώς ο Όμηρος έγραψε «οίνωψ πόντος» δηλαδή… «θάλασσα με χρώμα σαν κρασί», μην αρκεστείτε σε ένα ποτηράκι ρετσίνα, καθώς μερικά από τα καλύτερα κρασιά στο κόσμο παράγονται εδώ.
Αν τώρα σκοπός του ταξιδιού είναι να διασκεδάσετε σε μια κοσμοπολίτικη πρωτεύουσα, γεμάτη ζωντάνια και ενέργεια 24 ώρες το 24ωρο, τότε… η Αθήνα είναι ο κατάλληλος προορισμός για να περάσετε υπέροχα και να επιστρέψετε με τις ωραιότερες ταξιδιωτικές εμπειρίες της ζωής σας.
Εμπειρίες που θα βιώσετε ανάμεσα σε καλόψυχους ανθρώπους, που ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, θα σας κάνουν να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας.
Σε αυτό το σημείο, και καθώς αποτελεί το αντικείμενό μου ως Αντιπεριφερειάρχη Νήσων, επιτρέψτε μου να σταθώ σε ένα μικρό θησαυρό της Αττικής: τα νησιά μας, τα νησιά του Αργοσαρωνικού, έως τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα .
Νησιά που ίσως πολλοί δεν γνωρίζουν την ύπαρξη τους, αλλά αποτελούν εξαιρετική επιλογή για μια μοναδική νησιωτική απόδραση, καθώς είναι αρχιτεκτονικά στολίδια και διαθέτουν μερικές από τις ωραιότερες παραλίες, προορισμοί που προσεγγίζονται σε σύντομο χρόνο με τα ταχύπλοα δελφίνια που εκτελούν συχνά καθημερινά δρομολόγια.
Συνηθίζω, λόγω της σπάνιας ομορφιάς αυτών των νησιών, να λέω ότι είναι «χρυσοπράσινα φύλλα ριγμένα στο πέλαγος», όπως λέει ο ποιητής, και, πιστέψτε με, αυτή μου η αναφορά δεν απέχει καθόλου από την πραγματικότητα.
Το συναρπαστικό αυτό ταξίδι μας ξεκινάει από την Σαλαμίνα, το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού. Νησί που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το λιμάνι του Πειραιά, προικισμένο με πολιτιστική κληρονομιά αιώνων, φυσική ομορφιά και σημαντικά θρησκευτικά μνημεία. Στα χώματά της γεννήθηκαν και μεγαλούργησαν επιφανείς προσωπικότητες της Αρχαιότητας, αλλά και των Νεώτερων Χρόνων. Είναι η πατρίδα του Αίαντα και του μεγάλου τραγικού ποιητή Ευριπίδη. Το κυριότερο όμως είναι ότι στις ακτές της –πριν από 2.500 χρόνια, περίπου- έγινε η ιστορική ναυμαχία της Σαλαμίνας, η έκβαση της οποίας ήταν καθοριστική για την πορεία του Δυτικού Πολιτισμού…
Στην καρδιά του Αργοσαρωνικού κόλπου και σε απόσταση μόλις 17 ναυτικών μιλιών από τον Πειραιά, βρίσκεται το δεύτερο νησί μας, η Αίγινα, η πρώτη Πρωτεύουσα του Ελληνικού κράτους. Ένα νησί που αποτελεί ιδανική επιλογή για διακοπές ή και για μικρές εξορμήσεις τα Σαββατοκύριακα.
Η Αίγινα διαθέτει τον δικό της ξεχωριστό νησιώτικο χαρακτήρα, πλούσια ιστορία και την ικανότητα να γοητεύει κάθε επισκέπτη αποκαλύπτοντάς του σιγά-σιγά τα μυστικά της. Τα τοπία της εναλλάσσονται συνεχώς και τα καταπράσινα δάση της κρύβουν όμορφα μικρά χωριά και οικισμούς που οδηγούν σε πεντακάθαρες ακρογιαλιές.

Σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται το μικρό αδερφάκι της Αίγινας, το «πράσινο» και πευκόφυτο νησάκι Αγκίστρι, με το μοναδικό του χρώμα, που αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους ζητούν μια έρημη αμμουδιά και μερικές ήρεμες στιγμές χαλάρωσης.
Ακολουθεί μια περιοχή με απίστευτη φυσική ομορφιά και ιστορία που ξεκινά από τα βάθη των αιώνων. Η μακραίωνη ιστορία του τόπου, οι γεωλογικές ιδιαιτερότητες και η φύση καθιστούν την Τροιζηνία, τα Μέθανα και τον Πόρο ως σημαντικούς καλοκαιρινούς προορισμούς.
Ειδικότερα, τα Μέθανα είναι λουτρόπολη που χαρακτηρίζεται κυρίως από τις ιαματικές πηγές της.
Ο Πόρος είναι ένα πανέμορφο νησί και μια βόλτα στα στενά σοκάκια του θα σας αποκαλύψει αμέτρητα νεοκλασικά κτίσματα που μαρτυρούν την ιστορική σημασία του νησιού.
Η Τροιζηνία -πατρίδα του μυθικού ήρωα Θησέα- είναι μια παραδοσιακή περιοχή, με τοπία εξαιρετικού φυσικού κάλλους και σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Επόμενη στάση η εκθαμβωτική Ύδρα, όπου ο επισκέπτης θα αντικρίσει για πρώτη φορά το γραφικό της λιμάνι με τα πολυτελή γιότ από όλο τον κόσμο, ένα λιμάνι στο οποίο περπάτησαν οι μεγαλύτερες προσωπικότητες της τέχνης, του πολιτισμού και της οικονομίας: Σοφία Λόρεν, Χένρυ Φόντα, Πήτερ Ουστίνοφ, Κέρκ Ντάγκλας, Ζακλίν Κέννεντυ, Αριστοτέλης Ωνάσης και εκατοντάδες άλλοι αστέρες…
Η μοναδική εμπειρία συνεχίζεται μέσα στον οικιστικό ιστό, εκεί όπου μια βόλτα με τα υπομονετικά γαϊδουράκια θα σας ταξιδέψει στα μονοπάτια της ιστορίας, της ομορφιάς και της τέχνης. Απολαύστε τη ζεστή θάλασσα στις κοντινές παραλίες με πεντακάθαρα νερά ή στις πιο μακρινές, μέσω ταχυπλόου. Μην χάσετε με τίποτα το υπέροχο ηλιοβασίλεμα από το Περίπτερο δίπλα στα κανόνια.

Σε απόσταση μόλις 2 ωρών από το λιμάνι του Πειραιά, οι Σπέτσες αποτελούν μια θαυμάσια επιλογή για κοντινή απόδραση από την καθημερινότητα.
Η ζεστή αγκαλιά της Ντάπιας και του παλιού λιμανιού, που φέρνει στο νου εικόνες από Γαλλία και τα κρυστάλλινα γαλάζια νερά, οι παρθένες παραλίες, τα καταπράσινα πεύκα και το μοναδικό τοπίο κάνουν τις Σπέτσες έναν έξοχο προορισμό για εκδρομές και περιηγήσεις. Ανακαλύψτε τις ομορφιές του νησιού με τα πόδια ή το ποδήλατο και ζήστε τη σχεδόν μυστικιστική γαλήνη που προσφέρει το νησί, μια γαλήνη που δύσκολα θα βρείτε αλλού. Το φαγητό στις Σπέτσες είναι με μια λέξη, μοναδικό.

Το «Ταξίδι στα Κύθηρα» μπορεί να είναι ο τίτλος της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας του Θόδωρου Αγγελόπουλου, αλλά είναι επίσης και μια εξαιρετική επιλογή ενός προορισμού για αξέχαστες καλοκαιρινές διακοπές. «Το νησί της Αφροδίτης» με τις μοναδικές παραλίες του και τα αμέτρητα μοναδικά μονοπάτια, κυριολεκτικά… κόβει την ανάσα, όπως και το μικρότερο νησάκι μας, τα Αντικύθηρα, γνωστά σε όλο τον κόσμο από τον «μηχανισμό των Αντικυθήρων».

Η Αττική λοιπόν, προσφέροει μια μοναδική μίξη πολιτισμού, γαστρονομίας, καλοκαιρινών διακοπών, αγορών και ψυχαγωγίας που θα γεμίσει με μοναδικές εμπειρίες κάθε ταξιδιώτη, ανεξάρτητα από το είδος τουρισμού που τον ενδιαφέρει.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, η κίνηση ξένων τουριστών στην Αθήνα, την Αττική και τα νησιά της, παρουσιάζει σημαντική άνοδο, απόδειξη ότι αυτοί οι προορισμοί δεν χαρακτηρίζονται μόνο ειδυλλιακοί αλλά… και ασφαλείς, γεγονός που μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε πεπεισμένοι ότι η προβολή της Περιφέρειας Αττικής ως ένα μοναδικό city break προορισμό αξίζει το σημαντικό κονδύλι, τον χρόνο και την προσπάθεια που επενδύουμε.
Γνωρίζω ότι απώτερος στόχος του κάθε τουριστικού γραφείου είναι οι ευτυχισμένοι ταξιδιώτες, εκείνοι που επιστρέφουν με ένα μεγάλο χαμόγελο από τους προορισμούς που τους έχει προτείνει.
Να είστε βέβαιοι ότι η Αττική ως προορισμός θα επιφέρει αυτό το αποτέλεσμα.
Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι θα γίνετε και εσείς αρωγοί σε αυτή την προβολή, ώστε να δώσετε την ευκαιρία σε όσο δυνατόν περισσότερους συμπολίτες σας γίνεται, να βιώσουν από κοντά αυτή τη μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία, επισκεπτόμενοι την Αθήνα, την Αττική και τα πανέμορφα νησιά της.
Αλλά καθώς μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, σας προσκαλώ να δούμε μαζί ένα μικρό βίντεο που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο όσα ακούσατε.
Σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν μαζί μας σήμερα και σας περιμένουμε σύντομα κοντά μας στην Ελλάδα, στην Αθήνα, στην Αττική και στα νησιά της».

Δεν υπάρχουν σχόλια: