Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Προετοιμασία εκδηλώσεων για επέτειο ορκωμοσίας Καποδίστρια

Η νέα Δημοτική Αρχή απεφάσισε αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της την 1/1/2011 να ξεκινήσει επειγόντως τις προετοιμασίες ώστε να οργανωθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μέσα στο λίγο χρονικό διάστημα που απομένει      ( στίς 26 Ιανουαρίου ) η εκδήλωση μνήμης για την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Μητρόπολη της Αίγινας στίς 26 Ιανουαρίου 1828  που σηματόδότησε την απαρχή μιας πραγματικά ένδοξης και δημιουργικής διετίας για την Ελλάδα που μόλις έβγαινε πληγωμένη αλλά επιτέλους ελεύθερη  μετά εναν αιματηρό και άνισο  αγώνα που ξεκίνησε το 1821..  Αυτό που έγινε τότε στήν Αίγινα την διετία 1828 - 1829 δεν έχει προηγούμενο στην Ελληνική ιστορία .
Η δημιουργία δηλαδή ενός κράτους κυριολεκτικά από το μηδέν . Δυστυχώς  ως Αιγινήτες δεν έχουμε καταφέρει μέχρι τώρα να αξιοποιήσουμε την πολύτιμη αυτη ιστορική παρακαταθήκη  με αποτέλεσμα τα Καποδιστριακά κτίρια να ρημάζουν και  μικρό παράδειγμα είναι το Ευνάρδειο , το πρώτο Ελληνικό Ανώτερο εκπαιδευτικό  ίδρυμα που κυριολεκτικά καταρρέει  μέρα με την ημέρα  μπροστά στα μισο- κοιμισμένα μάτια μας  , ενώ ταυτόχρονα στα ιστορικά βιβλία αλλά και στα Σχολικά επίσημα εγχειρίδια  να έχει περάσει αμαχητί  η βολική για κάποιους  άποψη ότι η Πρώτη Πρωτεύουσα είναι το Ναύπλιο ενώ η Αίγινα εξαφανίζεται και υποβαθμίζεται κατά τον χειρότερο δυνατό τρόπο .
Αλλά για το θέμα αυτό χρειάζεται να γράψει κανείς πολλά , οπότε θα επιστρέψουμε .
Πρός το παρόν εκείνο που χρειάζεται είναι η μαζική συμμετοχή των Αιγινητών στίς εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει κυκλοφορήσει ο Δήμος .
Είναι  αυτός ενας τρόπος για να καταλάβει η Πολιτεία και οι εκπρόσωποί της που θα παρευρεθούν οτι η Ελλάδα χρωστάει στην Αίγινα και κάποτε θα πρέπει να πληρώσει το χρέος της   με την επισκευή και δημιουργική ανάδειξη των Καποδιστριακών κτηρίων αλλά προπαντός  το ηθικό χρέος της  με  την αποκατάσταση   της ιστορικής αλήθειας  .

Ακολουθεί η πρόσκληση του Δήμου



Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΝΑΣ ,

Σας προσκαλεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει με την ευκαιρία της επετείου ορκωμοσίας στην Αίγινα του Πρώτου Κυβερνήτη της Νεώτερης Ελλάδας

                                                            Ι Ω Α Ν Ν Ο Υ        Κ Α Π Ο Δ Ι Σ Τ Ρ Ι Α

Η παρουσία σας θα αποτελέσει τιμή προς τη μνήμη του Κυβερνήτη και προς το νησί μας , την πρώτη Πρωτεύουσα της Νεώτερης Ελλάδος ( 1828-1829 ) , που τον φιλοξένησε .
Με την ευκαιρία σας γνωρίζουμε ότι η Δημοτική Αρχή της Αίγινας κινεί ήδη τις διαδικασίες για την καθιέρωση της ημέρας αυτής ως τοπικής Εθνικής επετείου.
        Ο Δήμαρχος

  Θεοδόσιος Γ. Σακκιώτης


Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Ε Ω Ν

26 Ιανουαρίου 2011 ημέρα Τετάρτη

10.00 Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αίγινας
10.30 Τρισάγιο , κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Κυβερνήτη (κήπος Παναγίτσας)
11.00 Ξενάγηση στα ιστορικά κτήρια της Καποδιστριακής Εποχής ( Ορφανοτροφείο , Προκαταρκτικό , Εϋνάρδειο , Μητροπολιτικός Ναός . Κυβερνείο , Πύργος Μαρκέλλου )

18.00 Αίθουσα εκδηλώσεων Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης Αίγινας
- Ομιλία Δημάρχου Αίγινας κ. Θεοδοσίου Σακκιώτη
- Ομιλία του κ. Κων/νου Σταμάτη συγγραφέα , Υπον/ρχου Λ.Σ . ε.α με θέμα:
Το έργο του Καποδίστρια στην Αίγινα “
- Μουσικό πρόγραμμα με την συμμετοχή συνόλου μουσικής παράστασης από Αιγινήτες καλλιτέχνες και μουσικούς .  

Δεν υπάρχουν σχόλια: