Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ο Δήμος Αίγινας για την απαγόρευση καπνίσματος

Ο Δήμος Αίγινας έστειλε τις προηγούμενες μέρες έγγραφο στους Προέδρους των επαγγελματικών Ενώσεων του νησιού σχετικά με το θέμα της  καθολικής απαγόρευσης του καπνίσματος στούς κλειστούς χώρους  ( και τέτοιους έχουμε πολλούς στην Αίγινα )   σύμφωνα με την 3η  κατά σειρά νομοθετική διάταξη που αφορά τό θέμα  αυτό . Bέβαια δεν υπάρχουν πολλοί αισιόδοξοι   να πιστεύουν οτι και αυτή η προσπάθεια θα  επιβιώσει ...  επειδή το θέμα έχει να κάνει με την επικρατούσα νοοτροπία κάθε  λαού όπως έχει διαμορφωθεί για πολλά χρόνια  ακόμα και αν η εικόνα που έχουμε για αυτό είναι ε ιδωμένη μέσα από παραμορφωτικό καθρέπτη .
Το κάπνισμα  είναι θέμα υγείας πρώτα απ όλα  και κατά συνέπεια μόνο αν ο εθισμένος σε αυτό το συνειδητοποιήσει και αποφασίσει ότι θέλει να παραμείνει υγιής  υπάρχει ελπίδα για την σταδιακή απεπλοκή του.  Οσες διατάξεις , όσα πρόστιμα , όσοι έλεγχοι και αν γίνουν είναι καταδικασμένα σε αποτυχία όσο θα υπάρχουν  άνθρωποι που επιμένουν να επιβαρύνουν την υγεία τους  ή και την υγεία των  άλλων που βρίσκονται γύρω τους ( ακόμα και παιδιά)
Δημοσιεύουμε παρακάτω  το σχετικό έγγραφο όπως έχει δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου 
Απαγόρευση καπνίσματος σε όλους τους κλειστούς χώρους

 Από 1η Σεπτεμβρίου 2010 βάσει του νόμου 3868/2010 (ΦΕΚ 129Α' / 3-8-2010) απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς χώρους. Έτσι σε εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κυλικεία και σε όλους τους χώρους εστίασης, σε κινηματογράφους, θέατρα, χώρους άθλησης, αίθουσες αναμονής και χώρους εργασίας ιδιωτικούς και δημόσιους απαγορεύεται πλήρως το κάπνισμα, χωρίς τη δυνατότητα δημιουργίας χώρων καπνιζόντων. Για τα καζίνο και τα Κέντρα διασκέδασης άνω των 300 τ.μ. με ζωντανή μουσική η απαγόρευση ισχύει από 1/6/2011.

 Ως εσωτερικοί χώροι νοούνται τα αίθρια των καταστημάτων, οι χώροι με αποσπώμενη ή συρόμενη οροφή. Επίσης και οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων που έχουν οριοθετηθεί περιμετρικά με τζαμαρία, μουσαμά ή νάιλον. Προκειμένου να επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο καταστήματος, ο χώρος αυτός θα πρέπει να είναι ανοιχτός (χωρίς τζάμια, μουσαμά, νάιλον, διαχωριστικά) από δύο τουλάχιστον πλευρές.Οι υπεύθυνοι των χώρων εργασίας ή υγειονομικού ενδιαφέροντος θα πρέπει να φροντίσουν για την ανάρτηση απαγορευτικού σήματος στο χώρο ευθύνης τους, την απομάκρυνση των σταχτοδοχείων , από τα τραπέζια, τους πάγκους, τα μπαρ κ.λ.π. τη σύσταση στους παραβάτες και τη συνεργασία με τις ελεγκτικές αρχές. Επίσης θα πρέπει να προμηθευτούν Βιβλίο Αναφοράς του Ν. 3868 / 2010 , το οποίο οφείλει να προμηθευτεί ο υπόχρεος. Πρόκειται για κοινό 100φυλλο βιβλίο αναφορών με χοντρό εξώφυλλο και με αριθμημένες σελίδες, ριγέ, μεγέθους Α4 θεωρημένο από την αδειοδοτούσα αρχή.
Όργανα ελέγχου αποτελούν τα αρμόδια υγειονομικά όργανα των Υπηρεσιών των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας και το ένστολο προσωπικό των λιμενικών αρχών.
Κατόπιν αυτών παρακαλούμε για τις άμεσες δικές σας ενέργειες εφαρμογής του νομοθετικού πλαισίου απαγόρευσης του καπνίσματος με στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: