Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια

" Να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια " τόνισε μεταξύ των άλλων ο Βουλευτής της περιφέρειάς μας Δημήτρης Καρύδης  στη  Συνεδρίαση των Διακοινοβουλευτικών Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου,  που έγινε  στίς 3 και 4 Σεπτεμβρίου ε.ε στίς Βρυξέλλες  , όπου συμμετείχε  ως εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, 
Αντιγράφουμε από το  web site του κ. Καρύδη τα σχετικά με την πολύ εποικοδομητική αυτή συνεδρίαση 

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Διακοινοβουλευτικών Επιτροπών στην οποία συμμετείχαν βουλευτές και ευρωβουλευτές από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έγινε Δημοκρατική Λογοδοσία για το χώρο ελευθερίας, ασφάλειας, δικαιοσύνης και αξιολογήθηκε η πορεία ως δραστηριότητα της Europol, της Εurojust, της Frontex και της Schengen σχετικά με την αποτελεσματική αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων όπως η παράνομη μετανάστευση, το άσυλο, το οργανωμένο έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η εμπορία ανθρώπων, η ασφαλής κυκλοφορία των Ευρωπαίων πολιτών, η συνεργασία και ο συντονισμός σε θέματα δικαιοσύνης.
Κατά τις παρεμβάσεις του ο βουλευτής, κ. Δημήτρης Καρύδης έθεσε με ένταση, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, το θέμα της παράνομης μετανάστευσης το οποίο έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία και δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας μας.
Ο κ. Καρύδης τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενοποίηση και Ολοκλήρωση είναι ανάγκη να επεκταθεί στα κρίσιμα προβλήματα που αφορούν την παράνομη μετανάστευση, το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία ανθρώπων και το άσυλο, προβλήματα που είναι συνυφασμένα με την ασφάλεια και την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Επισήμανε ότι σε αυτούς τους τομείς η Ευρωπαϊκή Ένωση καθυστερεί ενώ αντίθετα πρέπει να τρέξει με γρήγορα βήματα.
Παράλληλα σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις αρχές της αναλογικότητας, πρέπει να στηρίξει τις χώρες – με πρώτη την Ελλάδα – που σηκώνουν τα μεγαλύτερα βάρη και βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα».
«Ζητούμε καθαρές πολιτικές απαντήσεις» υπογράμμισε ο βουλευτής κ. Καρύδης:
-          Να καταδικαστεί η  Τουρκία από τα Ευρωπαϊκά Όργανα και να υποστεί κυρώσεις γιατί όχι μόνο παραβιάζει συμφωνίες και κανόνες, αλλά ζητά να διαγραφεί ο όρος «συνορεύουσες περιοχές» όσον αφορά την συμφωνία Επανεισδοχής  Ε.Ε- Τουρκίας.
-          Να αλλάξει και να βελτιωθεί ο κανονισμός του «Δουβλίνο ΙΙ» έτσι ώστε να μην επιστρέφουν οι παράνομοι μετανάστες που συλλαμβάνονται στην Ευρώπη στις χώρες που πρωτοεισήλθαν παράνομα αλλά στις χώρες καταγωγής τους. Όπως επίσης να υπάρχει αναλογική διασπορά των προσφύγων σε όλες τις χώρες.
-          Να προστατευθούν τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της χώρας ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ζητούμε την ενίσχυση και αναδιοργάνωση της Frontex έτσι ώστε να οχυρωθεί η ασφάλεια στα σύνορά μας.
-          Να εκφραστεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη και όχι μόνο στα λόγια και αυτό απαιτεί γενναία οικονομική στήριξη.
Ο βουλευτής έθεσε με επιμονή τους μύθους και τα ψεύτικα διλήμματα  που δημιουργούνται από πολλούς εκπροσώπους ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με τα θέματα της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. «Η κατοχύρωση της ασφάλειας είναι αναγκαία όσο αναγκαίος είναι ο σεβασμός  και η περιφρούρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» υπογράμμισε ο Δημήτρης Καρύδης και τόνισε «όχι μόνο δεν συγκρούονται αλλά πάνε μαζί  στην προσπάθεια για μια καλύτερη κοινωνία».
Ολοκληρώνοντας τις παρεμβάσεις του, ο βουλευτής επισήμανε ότι στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και των μεγάλων κοινωνικών εντάσεων, αν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν εφαρμόσει αποτελεσματικές πολιτικές στα καθημερινά προβλήματα των πολιτών, τότε τα φαινόμενα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας θα οξυνθούν όπως και η έλλειψη εμπιστοσύνης των λαών στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: