Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Ο εθελοντισμός στον Δήμο Αθηναίων

Εθελοντισμός στον Δήμο Αθηναίων

Ο εθελοντισμός είναι ένα θέμα που μας αγγίζει όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης και επαγγελματικής ιδιότητας. Συνιστά μια εξαιρετικά επιμορφωτική λειτουργία που ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη, ενισχύει την ενεργό συμμετοχή και τη συνύπαρξη, προσδίδοντας νέο περιεχόμενο στη ζωή μας. Συνδυάζει «τον έρωτα του ερασιτέχνη, τη συνέπεια του επαγγελματία, την πειθαρχία του στρατιώτη και την ανιδιοτέλεια του ανώτερου ανθρώπου».
Υποστηρίζουμε & ενισχύουμε τον εθελοντισμό ως στάση ζωής...
Ο Δήμος Αθηναίων επιδιώκει να συμβάλει ως ουσιαστικός αρωγός στις μέχρι τώρα προσπάθειες των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και των μεμονωμένων εθελοντών που κατά καιρούς δραστηριοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος "Συμμετέχω" ή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 χωρίς καμία διάθεση ανάπτυξης ενός ακόμα γραφειοκρατικού σχήματος.

Θέλουμε οι εθελοντικές οργανώσεις να διατηρήσουν την αυτονομία τους, ενώ από την άλλη οι μεμονωμένοι εθελοντές να βρουν ένα πλαίσιο δράσεων όπου θα μπορούν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Η δράση των εθελοντών να είναι οργανωμένη με συγκεκριμένα καθήκοντα, αρχή, μέση και τέλος και να αφήνει ελεύθερο κάθε συμμετέχοντα να σταματήσει όποτε θέλει.
Με την πλήρη οργάνωση των δράσεων που προτείνουμε, θα επιτύχουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και τη συνοχή που όλοι οραματιζόμαστε και αξίζουμε.
Υλοποιούμε το στόχο μας...
υιοθετώντας τον εθελοντισμό ως επιλογή ζωής, αυτή της αλληλέγγυας προσφοράς που αντιστέκεται στο ρεύμα της απαξίωσης των ιδεών. Αναπτύσσοντας μια σχέση του Δήμου με τον εθελοντισμό που θα στηρίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και εμπιστοσύνη, χωρίς διάθεση να υποκαθιστά ή να ανταγωνίζεται ο εθελοντισμός τις δράσεις που έχει υποχρέωση να φέρει εις πέρας ο δήμος, αλλά ούτε και το αντίθετο.
Δημιουργούμε το "Σπίτι του Εθελοντή"...
αξιοποιώντας οίκημα του δήμου και οργανώνουμε σε αυτό γραμματεία που παρέχει υποστήριξη και πληροφόρηση με ποικίλους τρόπους στους εθελοντές και στις μη κυβερνητικές εθελοντικές οργανώσεις, με σκοπό τη βελτίωση και το συντονισμό των δράσεών τους σε τοπικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.
Ενισχύουμε το πρόγραμμα "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ"...
που ήδη λειτουργεί στο Δήμο.
Λειτουργούμε προγράμματα δια βίου μάθησης για τους εθελοντές...
με πιστοποίηση της UNESCO, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, πρόληψης και προαγωγής υγείας, τουρισμού, πολιτισμού, κοινωνικής προστασίας, κοινωνικής φροντίδας και υποστήριξης της καθημερινής ζωής των συμπολιτών μας.
Θεσμοθετούμε την Τράπεζα Χρόνου...
επιβραβεύοντας τους εθελοντές με το μεγαλύτερο χρόνο εθελοντικής προσφοράς και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να κάνουν ανταποδοτική χρήση του χρόνου όταν τον χρειαστούν.
Αναπτύσσουμε τοπικά συμβούλια σε διαμερισματικό επίπεδο...
για να έρχονται σε επαφή μεταξύ τους οι οργανώσεις αλλά και οι μεμονωμένοι εθελοντές, ώστε να επιλύουν προβλήματα και να αναπτύσσουν από κοινού δράσεις.
Δημιουργούμε μητρώο εθελοντών και εθελοντικών οργανώσεων...
όπου τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι απόρρητα και θα δίνονται στη δημοσιότητα μόνο όταν οι ίδιοι το επιθυμούν.
Θεσμοθετούμε και απονέμουμε ηθικά βραβεία...
σε μεμονωμένους εθελοντές και εθελοντικές οργανώσεις.
Παρέχουμε ασφαλιστική κάλυψη σε όλους τους εθελοντές...
κατά την πραγματοποίηση των δράσεών τους.
Κινητοποιούμε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και ομάδες κατοίκων εθελοντών...
ώστε με την ενίσχυση και την υποστήριξη του Δήμου να αναλάβουν την εποπτεία των πάρκων και των πλατειών της περιοχής τους, προσφέροντας τη φροντίδα τους και την προστασία τους από τυχόν βανδαλισμούς και φθορές.
Οργανώνουμε ομάδες εθελοντών...
σε συνεργασία με τη Δημοτική Αστυνομία και τα Διαμερισματικά Συμβούλια, ομάδες εθελοντών θα αναλαμβάνουν τη φροντίδα των πλατειών και των πάρκων τις ώρες συγκέντρωσης των κατοίκων σε αυτές, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω το αίσθημα της ασφάλειας.
Εφαρμόζουμε πρόγραμμα εθελοντικής εργασίας στο δρόμο (street work)...
με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και οργανώνουμε παρεμβάσεις σε ομάδες νέων στερούμενων επαγγελματικής και κοινωνικής ένταξης, που ζουν ή συχνάζουν στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, με στόχο την ενημέρωση, την παροχή συμβουλευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και την από κοινού διερεύνηση και αναζήτηση ευκαιριών και εναλλακτικών λύσεων.
Αναπτύσσουμε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης...
για ομάδες νέων και εφήβων και προχωρούμε στην προσέλκυση και εκπαίδευση εθελοντών για την υποστήριξή τους.
Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και αξιοποιούμε εθελοντικά άτομα μεγαλύτερης ηλικίας...
που δεν εργάζονται, εφόσον το επιθυμούν και αναλόγως των ειδικών γνώσεων που διαθέτουν, σε όλους τους τομείς δραστηριότητας του Δήμου Αθηναίων. Υπάρχει σήμερα ένα σημαντικό παροπλισμένο ανθρώπινο δυναμικό μεγαλύτερης ηλικίας, εκτός της αγοράς εργασίας, με μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία, που θα ήθελε να προσφέρει σε κρίσιμους τομείς δράσεων της πόλης. Θέλουμε τη γνώση και την εμπειρία τους και θα δημιουργήσουμε σε όλους τους τομείς τη δυνατότητα να ενεργοποιηθούν και να δραστηριοποιηθούν για την Αθήνα.
Υπογράφουμε πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εκκλησία...
στους τομείς του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: