Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ο Δημήτρης Καρύδης για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ

O βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του ομιλίας, στη Βουλή, για την ψήφιση του Νομοσχεδίου: «Αναβάθμιση Συστήματος Υγείας» υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση των μονάδων υγείας. «Ο περιορισμός της αλόγιστης σπατάλης, χωρίς να υποβαθμισθεί το επίπεδο της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών και η εξυπηρέτηση του πολίτη, αποτελεί βασικό στόχο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ» τόνισε. 
Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Δημήτρης Καρύδης σημείωσε: «Δίνουμε βάρος στη καλύτερη, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική λειτουργία των νοσοκομείων. Γι΄αυτό θεσμοθετούμε την ολοήμερη λειτουργία τους.
 Ο στόχος είναι διπλός:- Να αξιοποιηθούν και κατ’ επέκταση να αποσβεσθούν οι τεράστιες και πολυδάπανες επενδύσεις σε νοσοκομειακή υποδομή. -Να διευρυνθεί η πρόσβαση εξωτερικών ασθενών σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας». 



Όσον αφορά τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών τόνισε ότι είναι σε διάσταση με το ευρύτερο κοινωνικό αίσθημα και τις απαιτήσεις των πολιτών. «Καταλαβαίνουμε τους φόβους τους αλλά δεν μπορεί να γίνεται δίκη προθέσεων για επιβεβλημένες αλλαγές» σημείωσε. Παράλληλα επισήμανε: «Κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί με τη ρύθμιση αυτή διαφωνεί η Αριστερά. Θέλει τελικά, ΝΑΙ ή ΟΧΙ, να αναπτυχθεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας;». 


Αναφερόμενος σε ένα από τα χρόνια προβλήματα του ΕΣΥ, όπως χαρακτήρισε την ελλιπή στελέχωση των νοσοκομειακών μονάδων σε όλες τις κατηγορίες προσωπικού, ο κ. Καρύδης επισήμανε ότι τα κενά, από Ιατρικό, παραϊατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι πολλά, με αποτέλεσμα να προκαλούν μεγάλα προβλήματα και δυσαρέσκεια στους πολίτες. «Αυτό είναι ένα στοίχημα για την κυβέρνηση, και πρέπει να το κερδίσει. Ο Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, έχει δεσμευτεί και αυτό αποτελεί ειλημμένη απόφαση, για εξαίρεση των προσλήψεων στον τομέα υγείας από τους περιορισμούς και τους όρους του Μνημονίου».
Ο βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων σημείωσε ότι σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές της Περιφέρειας, οι οποίες χαρακτηρίζονται ως άγονες και προβληματικές , τα κενά και οι ελλείψεις είναι ακόμη πιο κρίσιμα για την ζωή των κατοίκων, αν λάβουμε υπόψη μας και τις δυσκολίες μετακίνησης και μεταφοράς των ασθενών και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει γενναίες ρυθμίσεις και κίνητρα για να καλύπτονται οι κενές θέσεις ιατρών και για να μην επαναλαμβάνονται στο διηνεκές προκηρύξεις χωρίς αποτέλεσμα. 
Ειδική αναφορά έκανε στα νησιά του Αργοσαρωνικού και στα Κύθηρα όπου, όπως είπε, «τα κενά για όλες τις κατηγορίες είναι πολύ σοβαρά για να αντιμετωπισθούν ουσιαστικά οι ανάγκες των κατοίκων. Δεν είναι δυνατόν σήμερα, το 2010, στην ευρύτερη περιοχή του Πόρου, της Τροιζήνας και των Μεθάνων να μην υπάρχει παιδίατρος». 
Ο κ. Καρύδης επισήμανε τα εξής: «Θα πρέπει να δούμε το θέμα των κλιμακίων επισκεπτών γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του Τζάνειου ή του Κρατικού Νικαίας που κάθε εβδομάδα καλύπτουν τις ανάγκες των νησιών. Το χρήσιμο αυτό μέτρο πρέπει πλέον να θεσμοθετηθεί ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις κλιμακίων γιατρών που άλλοτε πηγαίνουν και άλλοτε όχι. Θέλω επίσης να τονίσω ότι είναι αδιανόητο οι αγροτικοί γιατροί που ορίζονται από το «Τζάνειο» σε κέντρα υγείας να επιστρέφουν με απόσπαση πριν σχεδόν εγκατασταθούν στην νέα τους υπηρεσία ή το σαββατοκύριακο να αφήνουν τα αγροτικά ιατρεία ορφανά γιατί δεν υπάρχουν αντικαταστάτες. Επιπλέον, είναι αναγκαίο οι γιατροί των περιφερειακών κέντρων υγείας να λειτουργούν και ως ελεγκτές γιατροί για ταμεία όπως ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ».

 Τέλος ο βουλευτής άσκησε έντονη κριτική στη Ν.Δ υπογραμμίζοντας: «Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οδήγησε τη Δημόσια Υγεία σε αδιέξοδο και της έδωσε τη χαριστική βολή. Πολιτεύτηκε μέσα στο ψέμα και την παραπλάνηση. Χωρίς να προσφέρει ουσιαστικές και αποτελεσματικές λύσεις στα χρόνια προβλήματα, διόγκωσε τις δαπάνες περίθαλψης, εκτόξευσε στα ύψη τις σπατάλες στα φάρμακα και στα αναλώσιμα, αφήνοντας πίσω της ένα τεράστιο χρέος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδήγησε στην αδιαφάνεια , στη διαφθορά και στη συναλλαγή. Υπονόμευσε και διέβαλε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας και ευνόησε τα ιδιωτικά συμφέροντα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: