Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Απλές συμβουλές εξοικονόμησης ενέργειας

             Αναδημοσίευση από τo blog     http://energynet.blogspot.gr/

    Καταργήστε τους λαμπτήρες πυρακτώσεως

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τους παλιούς σας λαμπτήρες, με τους νέους λαμπτήρες φθορισμού για εξοικονόμηση ενέργειας. Μη σας αποτρέπει το κόστος γιατί έχουν 8 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν 80% λιγότερο ρεύμα.

Αποφύγετε το stand-by στις ηλεκτρονικές συσκευές

Το ξέρατε ότι σε ορισμένες συσκευές (π.χ. DVD Players, εκτυπωτές, τηλεοράσεις) η κατανάλωση ενέργειας σε κατάσταση αναμονής (stand-by) αντιστοιχεί σε περισσότερο από τη μισή συνολική κατανάλωση. Αντί να κλείνουμε τη συσκευή από το τηλεχειριστήριο πατάμε το κουμπί Power πάνω στη συσκευή.

Ανακυκλώστε και τις ηλεκτρονικές συσκευές

Την επόμενη φορά που θα χαλάσει μία συσκευή σας μπορείτε να καλέσετε το Δήμο σας και να ενημερωθείτε πού και πότε μπορείτε να την αποθέσετε ώστε τα ειδικά συνεργεία να τη συλλέξουν και να τη στείλουν για ανακύκλωση. Το σχετικό τηλέφωνο του δήμου Αθηναίων είναι το 1960.

Χρησιμοποιείστε το ποδήλατο σας

Για τις κοντινές διαδρομές αντί για το αυτοκίνητο σας χρησιμοποιείστε το ποδήλατο. Με μία σχάρα κι ένα καλαθάκι μπορείτε εύκολα να πάτε για τα ψώνια σας στο super market, χωρίς να προβληματιστείτε για το παρκάρισμα. Βρείτε τα κατάλληλα αξεσουάρ για το ποδήλατο σας και αυτό θα σας αποζημιώσει.

Προτιμήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τις μετακινήσεις στην πόλη

Πριν χρησιμοποιήσετε το αυτοκίνητο για τη μετακίνησή σας επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τουΟΑΣΑ και βρείτε τη βέλτιστη διαδρομή με τα Μέσα Μεταφοράς για να φτάσετε στον προορισμό σας. Επίσης, τα Μέσα Μεταφοράς προσφέρουν πολύ γρήγορες μετακινήσεις σε συνδυασμό με ένα σπαστό ποδήλατο

Αυτοκίνητο

Δύο απλά κόλπα για να ελαχιστοποιήσετε τις εκπομπές του αυτοκινήτου σας είναι να αλλάζετε συχνά το φίλτρο αέρος και να ελέγχετε συχνά η πίεση των ελαστικών να είναι η συνιστώμενη από τον κατασκευαστή.

Ελαττώστε τις πτήσεις

Γνωρίζατε ότι το τρένο εκλύει το 1/5 των εκπομπών σε σχέση με το αεροπλάνο, για την ίδια απόσταση; Όταν σχεδιάσετε το επόμενο ταξίδι αναψυχής σας ξανασκεφτείτε το τρένο για τη μετακίνησή σας. Δώστε θεματική στις διακοπές σας κι απολαύστε το ταξίδι.
*Τα αποτελέσματα του Ενεργειακού Αποτυπώματος έχουν υπολογιστεί κατά προσέγγιση. Σκοπός του Carbon Footprint Calculator του www.econews.gr είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για το περιβάλλον και η προώθηση ενός περιβαλλοντικά ουδέτερου τρόπου ζωής. 

Πηγές:
http://www.carbonfootprint.com
http://www.carboncalculator.co.uk
http://www.carbonplanet.com
http://www.nature.org
http://www.carbontrust.co.uk/
http://carbonfootprintofnations.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: