Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Τέλος εποχής για τούς κλασσικούς λαμπτήρες πυράκτωσης

Τέλος εποχής για τούς κλασσικούς λαμπτήρες πυράκτωσης που μας συνόδευσαν τόσα πολλά χρόνια απο την εποχή ουσιαστικά της ανακάλυψης φωτισμού με λαμπτήρα . Το ζεστό φώς τους ( αφού ενα μεγάλο μέρος τής ενέργειας τους αποδιδόταν  σε θερμότητα ) θα είναι σε λίγο μακρινή νοσταλγική ανάμνηση των χρόνων που πέρασαν .....  Ηδη από πρώτη Σεπτεμβρίου θα κυκλοφορούν στο εμπόριο μόνο όσοι λαμπτήρες έχουν ήδη εισαχθεί . Οι νέοι οικολογικοί , οικονομικοί , " πράσινοι" λαμπτήρες θα είναι η μόνη επιλογή . Κρατήστε τουλάχιστον για τη μελλοντική συλλογή σας εναν παλιό, αντικοικονοκικό αλλά  " ζεστο " λαπτήρα πυράκτωσης ....
Αντιγράφουμε από την σελίδα του Γραφείου Ευρωπαικού Κοινοβουλίου το σχετικό άρθριο.


Η εξοικονόμηση ενέργειας αρχίζει στο σπίτι και ίσως ο ευκολότερος τρόπος είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών γλόμπων με σύγχρονους λαμπτήρες οικονομίας που καταναλώνουν μέχρι και 80% λιγότερο ρεύμα. Άλλωστε είναι κάτι που γίνεται σταδιακά αναπόφευκτο καθώς μετά την απαγόρευση πέρυσι των παραδοσιακών λαμπτήρων των 100 W, σταματά από αύριο 1η Σεπτεμβρίου σε όλη την ΕΕ η παραγωγή και εισαγωγή και εκείνων των 75 W.
Η κατάργηση των παραδοσιακών "λαμπτήρων πυρακτώσεως" από την ευρωπαϊκή αγορά άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2009 με την απαγόρευση της παραγωγής και εισαγωγής του γλόμπου των 100 W και συνεχίζεται με την κατάργηση, αύριο, εκείνου των 75, το 2011 εκείνου των 60 και ολοκληρώνεται το 2012 με τους γλόμπους των 40 και 25 W.


Σε κάθε περίπτωση, οι λαμπτήρες αυτοί συνεχίζουν να διατίθενται μέχρις εξαντλήσεως των αποθεμάτων των εμπόρων, όμως απαγορεύονται τόσο οι εισαγωγές όσο και η παραγωγή τους.



Τα ωφέλη

Τα οφέλη από τη μετάβαση στις νέες μορφές λαμπτήρων είναι προφανή καθώς η εξοικονόμηση ενέργειας φθάνει το 75% ή και 80% ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι και δεκαπλάσια από τους παραδοσιακούς λαμπτήρες πυρακτώσεως του Τόμας Έντισον.

Σε απλούς αριθμούς εκτιμάται ότι η πλήρης κατάργηση των παραδοσιακών γλόμπων θα επιτρέψει στην ΕΕ να εξοικονομεί 40 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως (κάτι που μεταφράζεται στην ετήσια κατανάλωση της Ρουμανίας), που με τη σειρά του σημαίνει την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 15 εκατομμύρια τόνους αλλά και μείωση του λογαριασμού του ηλεκτρικού για κάθε νοικοκυριό κατά μέχρι και 50 ευρώ το χρόνο. Γενικά, υπολογίζεται ότι ο φωτισμός αντιπροσωπεύει το 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας των νοικοκυριών.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Οι εναλλακτικές λύσεις δεν λείπουν: ήδη πωλούνται σχεδόν παντού λαμπτήρες οικονομίας, είτε αλογόνου, που βασικά αποτελούν ελαφρώς βελτιωμένη μορφή του κλασσικού λαμπτήρα πυρακτώσεως, είτε φθορισμού είτε, η τελευταία λέξη της τεχνολογίας, οι λαμπτήρες LED.

Η διαδικασία

Η απόσυρση των λαμπτήρων πυρακτώσεως αποφασίσθηκε με τη λεγόμενη διαδικασία της "επιτροπολογίας", βάσει γνωμοδότησης εμπειρογνωμόνων των κρατών μελών και απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την οποία απεδέχθη το ΕΚ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: