Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Το παλιό Κυψελιώτικο σπίτι

(κλίκ στην εικόνα για μεγάλο μέγεθος)
Τελειώνει σήμερα η θαυμάσια έκθεση " Το παλιό Κυψελιώτικο σπίτι" που είχε οργανωθεί από το Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης και λειτούργησε από 21 Αυγούστου έως και σήμερα στο ισόγειο του πνευματικού Κέντρου.
 Ολες αυτές ημέρες η αίθουσα του ισογείου είχε μετατραπεί  με την φροντίδα των  μελών του κέντρου και του Γιώργου Μπήτρου  σε ένα μικρό αλλά πλούσιο σε εκθέματα και αναμνήσεις Λαογραφικό Μουσείο  , μία χρονομηχανή δηλαδή που οδηγούσε τούς επισκέπτες της έκθεσης στις παλαιές αυτές εποχές όπου κάθε αντικείμενο οικιακής χρήσης (συνήθως χειροποίητο) είχε την ιδιαίτερη σημασία και αξία του . Αντικείμενα που δυστυχώς δεν έχουμε φροντίσει οι περισσότεροι να τα διατηρήσουμε σαν  μοναδικό και πολύτιμο θησαυρό   από τό σπίτι της γιαγιάς που έφυγε..


Σπεύδοντας να απαλλαγούμε από τις " παλιατσαρίες" και να τα αντικαταστήσουμε με τυποποιημένα πλαστικά  ή  μεταλλικά είδη οικιακής χρήσης  όπου βέβαια είναι χαραγμένο το ποθητό όνομα της πολυεθνικής , δεν βρήκαμε κάποιο μικρό χώρο για τα παλιά αντικείμενα που η εξέλιξη τα είχε ήδη καταχωρήσει στο παρελθόν.

Ευτυχώς βέβαια που κάποιοι το έκαναν και έτσι μπορούμε σήμερα να τα βλέπουμε στα λαογραφικά μουσεία και τις εκθέσεις όπως αυτή της Κυψέλης.
Πολύ χρήσιμο , γλαφυρότατο  και άκρως κατατοπιστικό το μικρό 16σέλιδο φυλλάδιο με τίτλο " το παλιό Κυψελιώτικο σπίτι " , πόνημα του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης , καθηγητή Γιώργου Μπήτρου  όπως και τα σχέδια χαρακτηριστικών τύπων Κυψελιώτικου σπιτιού της αρχιτεκτόνισας  Νεκταρίας Μπήτρου που περιέχονται . Θερμά συγχαρητήρια και στους δύο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: