Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Η TV και το παιδί..

γράφει η Ευγενία Πάνου
Η αναγκαιότητα της τηλεόρασης ίσως να µην αφορά τα παιδιά αλλά τους γονείς που επιζητούν ώρες ελεύθερες για τους ίδιους και ίσως «χαµένες» για τα παιδιά τους. Ας την χρησιµοποιήσουµε λοιπόν σωστά και εποικοδοµητικά, πράγµα που είναι αποκλειστικά στο χέρι µας.
Στη σχολική ηλικία καλό είναι η τηλεόραση να επιτρέπεται αφού το παιδί έχει ολοκληρώσει τη µελέτη του ή, ακόµα καλύτερα, να αποτελεί προνόµιο του σαββατοκύριακου. Να θυµάστε όµως ότι µία ώρα την ηµέρα είναι αρκετή!
 
• Σε ποια ηλικία και τι; Μέχρι τα δέκα τους χρόνια τα παιδιά προσχολικής ή και πρώτης σχολικής ηλικίας (από 2 ετών και πάνω) θα πρέπει να βλέπουν αποκλειστικά ποιοτικά παιδικά προγράµµατα χωρίς σκηνές βίας και ασαφή µηνύµατα. Μετά τα δέκα το παιδί µπορεί να αρχίσει να βλέπει µαζί σας κάποια οικογενειακή σειρά αυστηρά προαποφασισµένη.
 
• Τι να βλέπει: Το παιδί πρέπει να αποκτά κρίση και να εθίζεται στην ποιότητα σε ό,τι αφορά την TV. Γι’ αυτό: 1. Πoιοτικά παιδικά προγράµµατα κι όχι για ενήλικες. 2. DVD µε εκπαιδευτικό ή ψυχαγωγικό περιεχόµενο κατάλληλο για παιδιά ή κλασικά παραµύθια σε ταινίες κινουµένων σχεδίων.
 
• Πώς να βλέπει: Aφού θέσετε όρια και κανόνες για το πότε ανοίγει ή κλείνει η τηλεόραση: 1. ∆είτε µαζί του τηλεόραση. Ακόµα κι αν το παιδί παρακολουθεί ένα εξαιρετικό παιδικό πρόγραµµα, καθίστε δίπλα του για να του εξηγήσετε πράγµατα και ίσως να συζητήσετε µε βάση τα ερεθίσµατα που προκύπτουν. 2. ∆ώστε το καλό παράδειγµα στο παιδί. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να πατήσετε εσείς το διακόπτη κλείνοντας την τηλεόραση και «ανοίγοντας» την πραγµατική ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: