Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Eφηβεία είναι, θα περάσει..

Γράφει η Ευγενία Πάνου

Κανείς δεν είπε ότι η εφηβεία είναι εύκολη υπόθεση. Κι αυτό ισχύει όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς.
Όταν τα παιδιά μπαίνουν στην ήβη, το σπίτι συχνά θυμίζει εμπόλεμη ζώνη. Από τη μια δεκαπεντάχρονοι «επαναστάτες» που αντιδρούν σε όλα, και από την άλλη γονείς στα πρόθυρα νευρικής κρίσης.
Έχετε πάντως υπόψη ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για τα παιδιά σας σε αυτή τη μετάβαση και να προσπαθείτε να τα προστατέψετε. Η κατάσταση όμως περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν το πέρασμα των παιδιών στην εφηβεία βρίσκει και εσάς σε δύσκολη φάση, όπως η εμμηνόπαυση για τη μητέρα, η κρίση μέσης ηλικίας για τον πατέρα ή ένα διαζύγιο.
Ειδικά το τελευταίο ισοδυναμεί με μια τεράστια απώλεια (οικογένειας, σταθερότητας, ακόμα και οικονομικών πόρων), την οποία οι έφηβοι βρίσκουν πολύ δύσκολο να διαχειριστούν.




Γι' αυτό άλλωστε το διαζύγιο συνήθως αναστέλλει τη διάθεσή τους για ανεξαρτησία, καθώς τους καλλιεργεί αισθήματα ανασφάλειας.
Την κατάσταση όμως περιπλέκουν συχνά και οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι, καθώς δυσκολεύονται να αποχωριστούν τα παιδιά τους, τα αναγκάζουν είτε να μείνουν πίσω (για να «σταθούν» στους γονείς) ή αντίθετα να κόψουν με βίαιο τρόπο τον ομφάλιο λώρο και να απομακρυνθούν από αυτούς.
Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η πορεία της ωρίμανσης των εφήβων διαταράσσεται. Γι' αυτό οπλιστείτε με υπομονή μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: