Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Προσοχή στη χρήση των ηλεκτρικών γεννητριών

Οι ηλεκτρογεννήτριες αποδείχθηκαν ο από μηχανής θεός τίς τελευταίες μέρες και πολλοί συμπατριώτες μας έσπευσαν να υποστούν την  δαπάνη αγοράς μιάς από αυτές προκειμένου να αντιμετωπίσουν  την έλλειψη ρεύματος Ομως  η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μήν υπάρξει καμμία άσχημη επίπτωση στην υγεία μας .
Συμφωνα με το άρθρο  της Ελευθεροτυπίας που αναδημοσιεύουμε το πολύ χρήσιμο αυτό εργαλείο μπορεί να καταστεί και επικίνδυνο αν...  άλλά   διαβάστε το άρθρο παρακάτω 

(αναδημοσίευση από την  ιστοσελίδα της Ελευθεροτυπίας )
Οι φορητές γεννήτριες ρεύματος μπορεί να αποβούν τρομερά επικίνδυνες για την υγεία, ακόμα και σε απόσταση πέντε μέτρων, σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων Υγείας των ΗΠΑ.

 Οι εφεδρικέςφορητέςγεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος καλούνται να δώσουν τη λύση, όταν το ρεύμα κόβεται (π.χ. λόγω μπλακ άουτ ή φυσικής καταστροφής) ή όταν δεν υπάρχει κοντά άλλη πηγή ρεύματος.
Όμως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Υγείας (NIST) των ΗΠΑ, οι φορητές γεννήτριες αποτελούν επίσης μια τρομερά επικίνδυνη πηγή μονοξειδίου του άνθρακα, που μπορεί να αποβεί μοιραίο, ακόμα κι αν η γεννήτρια βρίσκεται σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σπίτι ή άνθρωπο.
Μια και μόνη γεννήτρια, που τροφοδοτείται με βενζίνη, μπορεί να παράγει εκατό φορές μεγαλύτερη ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα , ενός άχρωμου και άοσμου αερίου, σε σχέση με την εξάτμιση ενός σύγχρονου αυτοκινήτου, σύμφωνα με την έρευνα.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, για να διασφαλιστεί ότι τα θανατηφόρα επίπεδα του αερίου δεν μπαίνουν σε ένα σπίτι μέσω των παραθύρων ή των θυρών – ακόμα και όταν αυτές είναι ανοικτές ίσα-ίσα για να επιτρέπουν σε ένα μόνο καλώδιο από τη γεννήτρια να συνδέεται με το σπίτι- οι γεννήτριες πρέπει να τοποθετούνται σε απόσταση όχι μικρότερη από οκτώ μέτρα από το σπίτι και τους ανθρώπους.
Η πραγματική απόσταση ασφαλείας ποικίλει ανάλογα με τον τύπο της συσκευής και τις καιρικές συνθήκες, αλλά τα οκτώ μέτρα τουλάχιστον θεωρούνται μια επαρκής προφύλαξη, σύμφωνα με την μελέτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: