Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Παύλος ο Αιγινήτης ( Paulus Aegineta)

O  Παύλος  , ο  μεγάλος αυτός Αιγινήτης Επιστήμονας  από τούς πρωτεργάτες και θεμελιωτές της σύγχρονης ιατρικής ( γνωστός στην παγκόσμια ιστορία της Ιατρικής ώς Paulus Aegineta (625-690 μ.Χ.), γεννήθηκε στο νησί της Αίγινας, και σπούδασε την ιατρική στην Αλεξάνδρεια. Είναι από τούς τελευταίους και πιό διάσημους  Ελληνες  συγγραφείς και γιατρούς  στη βυζαντινή περίοδο . Εγραψε μία Επιτομή της ιατρικής σε επτά βιβλία.συγκεντρώνοντας όλη την Αρχαία  και σύγχρονη της εποχής του ιατρική  γνώση Το έκτο βιβλίο, της επιτομής  το οποίο θεωρείται το καλύτερο μέρος του έργου του, είναι αφιερωμένο κυρίως στην χειρουργική επέμβαση. 
Η πρώτη έκδοση, «editio princeps,« της Επιτομής του δημοσιεύθηκε στην ελληνική γλώσσα από το τυπογραφείο  Aldine στη Βενετία το 1528 και αργότερα μεταφράστηκε στα Αγγλικά  από Francis Adams του Banchory (1844-1847).

Ο 
Paulus δεν ήταν μόνο συγγραφέας  αλλά και ένας ικανός και έμπειρος χειρουργός. Εκτός από τα επιτεύγματά του στη γενική χειρουργική  επιστήμη ,  ο Paulus Aegineta, προσέφερε με το βιβλίο πολύτιμες πληροφορίες  για  τη  επιστήμη της χειρουργικής επέμβασης, γεγονός που αποτελεί επίσης  πολύτιμη συμβολή στην εξέλιξη  της πλαστικής χειρουργικής. 


Μπορεί να θεωρηθεί ως ενας  από τούς  δημιουργούς της πλαστικής χειρουργικής, όπως είναι γνωστη σήμερα. Περιέγραψε τις διαδικασίες που αφορούν  την θεραπεία των ρινικών και καταγμάτων  γνάθου για τις ενέργειες θερμαπεία και αποκατάσταση  για γυναικομαστία, γάγγλιο, και υποσπαδία.   Οι επιστημονικές του γνώσεις επηρέασαν  όχι μόνο τη δική του εποχή  αλλά και τους  μετέπειτα αιώνες. Rhazes, Haly Αμπάς, Albucasis, Αβικέννας, και Fabricius ab Aquapendente ήταν από τούς μεγαλύτερους  γιατρούς που  επηρεάζονται  από τον Παύλο τον Αιγινήτη  
.Επειδή το έργο του Paulus Aegineta ήταν η μόνη πηγή για πολλές από τις χειρουργικές πραγματείες των Αράβων  συγγραφέων, το έργο του , η  Επιτομή γεφύρωσε την ανατολική και δυτική ιατρική και χειρουργική και μετέφερε την εμπειρία και τη γνώση, μεταξύ των οποίων τις διαδικασίες για την  πλαστική χειρουργική , για τις επόμενες γενιές.
Εξαιρετική θεωρείται επίσης η συμβολή του  στους τομείς της χειρουργικής επέμβασης ματιών, της οδοντιατρικής, μαιευτικής, στρατιωτικής χειρουργικής . 
----------------
Μήπως θα πρέπει κάποτε η Αίγινα να θυμηθεί και να τιμήσει μεταξύ των άλλων και τον εξαιρετικό και ξεχασμένο ( η και άγνωστο για πολλούς ) συμπατριώτη μας   τον λαμπρό επιστήμονα της Βυζαντινής Εποχής που αναγνωρίζεται ώς  ενας από τούς πρωτοπόρους σε πολλούς τομείς της Ιατρικής  και έφερε υπερήφανα το όνομα του νησιού που τον  γέννησε  ώς τίτλο τιμής δίπλα στο όνομά του ;  

Δεν υπάρχουν σχόλια: